image
Sursa foto: GettyImages

Ucraina interzice prin lege vaccinurile anti-COVID-19 produse de Rusia

Parlamentul ucrainean a adoptat vineri o lege concepută pentru a accelera procedura de aprobare a vaccinurilor anti-COVID-19 şi care interzice totodată autorizarea serurilor de acest tip fabricate în Rusia.

Guvernul ucrainean a anunţat că se aşteaptă să primească între 100.000 şi 200.000 de doze cu vaccin Pfizer-BioNTech, prin intermediul programului COVAX, în luna februarie.

Niciun vaccin nu a fost deocamdată aprobat în Ucraina, însă autorităţile locale au afirmat în repetate rânduri că nu vor autoriza vaccinuri dezvoltate în Rusia, cu care Ucraina întreţine relaţii tensionate.

„O anumită forţă politică tocmai a creat un val de isterie despre înregistrarea vaccinului rusesc”, a declarat ministrul ucrainean al Sănătăţii, Maksim Stepanov, într-o conferinţă televizată.

Ministrul ucrainean al Sănătăţii: Puteţi să fiţi isterici pentru multă vreme, pentru că nimeni nu va înregistra vaccinul rusesc în ţara noastră

„Pot să vă spun imediat: Puteţi să fiţi isterici pentru multă vreme, pentru că nimeni nu va înregistra vaccinul rusesc în ţara noastră”, a adăugat el.

Biolik, o companie farmaceutică ucraineană sprijinită de Viktor Medvedciuc, o personalitate a opoziţiei pro-ruse, a anunţat la începutul acestei luni că a depus o cerere pentru ca statul ucrainean să aprobe vaccinul rusesc Sputnik V, o iniţiativă controversată ţinând cont de relaţiile tensionate dintre autorităţile de la Kiev şi Moscova.

Disputele dintre cele două ţări au început după anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, şi implicarea în conflictele armate din regiunea Donbas, aflată în estul Ucrainei, despre care oficialii de la Kiev afirmă că au făcut deja peste 14.000 de victime.

Noutăţile partenerilor

comentarii: