(video) „Ajutau” moldovenii să ajungă ilegal în Rusia, pentru a munci

Ajutau cetățenii Republicii Moldova să ajungă ilegal în Federația Rusă, contra unei sume cuprinse între 40 de mii și 60 de mii de ruble rusești (9-13 mii de lei). Ofițerii de investigații și urmărire penală din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră au destructurat o grupare infracţională organizată pe migrație. Subiecții grupării sunt cetăţeni moldoveni, cu reședința în regiunea transnistreană, cât și cetățeni ai Federației Ruse și Republicii Belarus.

Foto: politiadefrontiera

În baza activităţilor complexe desfăşurate câteva luni de polițiștii de frontieră ai Direcției investigații speciale, au fost obţinute date potrivit cărora, mai mulţi cetățeni din Republica Moldova, care intenționau să ajungă la muncă în Federația Rusă, au fost atrași în activitatea prejudiciabilă a grupării.

Le-au fost date promisiuni că vor fi transportați în Federația Rusă, chiar dacă legal acest fapt nu putea fi realizat.

Din materialul probatoriu administrat a rezultat suspiciunea rezonabilă că cel puțin trei membri ai grupării, atrăgeau, prin plasarea anunțurilor camuflate în rețele sociale, alți cetățeni din Republica Moldova, care doreau să ajungă ilegal în Federația Rusă. Aceştia îi transportau cu un autocar, prin tranzitarea Ucrainei și Republicii Belarus, în Federația Rusă, prezentând autorităților ruse acte de identitate și călătorie false.

Astfel, la finele lunii decembrie, în urma documentării activităţii infracţionale, ofițerii de investigații și cei de urmărire penală din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră au reţinut autocarul în care se aflau cetățeni moldoveni în timp ce se deplasau spre Federația Rusă.

La volan aflându-se unul din membrii grupării criminale cercetate. Tot atunci, asupra șoferului au fost depistate și ridicate acte oficiale cu semne vădite de falsificare.

Persoanele în cauză au fost conduse la sediul IGPF pentru continuarea cercetărilor, fiind inițiată urmărire penală pe fapta organizării migrației ilegale, săvârșită de o grupare criminală organizată, pentru care se prevede amendă în mărime de 1150-1350 unități contravențioanle sau închisoare de la 5 la 7 ani, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe termen de 3-5 ani.

Unul din membri grupării, în vârstă de 45 de ani a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile. Ceilalţi membri identificați sunt cercetați în libertate, cooperând activ cu organul de urmărire penală.

Investigațiile continuă.


Pub