Principală  —  Ştiri  —  Social   —   MSMPS: Statul acoperă integral cheltuielile…

MSMPS: Statul acoperă integral cheltuielile pentru tratamentul anti-COVID-19, indiferent de statutul pacientului

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat vineri, 29 ianuarie, că pentru pacienții diagnosticați cu COVID-19, statul acoperă integral cheltuielile pentru tratamentul acestei maladii, indiferent de statutul pacientului (asigurat/neasigurat). Asta după ce mai multe persoane diagnosticate cu noul coronavirus au sesizat instituția privind suportarea cheltuielilor financiare.

Potrivit MSMPS, toate sesizările din partea pacienților privitor la cheltuielile suplimentare pentru tratament vor fi examinate în comisie, cu implicarea reprezentanților Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

„MSMPS a atenționat conducătorii instituțiilor medicale să monitorizeze în permanență asigurarea instituției medicale din subordine cu medicamentele necesare, în conformitate cu prevederile protocoalelor clinice naționale. La fel, a fost solicitată informarea în termini cât mai restrânși despre provocările și probleme întâmpinate la acest subiect și care necesită soluționare de comun”, se arată într-un comunicat al instituției.

Totodată, MSMPS informează, că „prin Ordinele comune ale MSMPS și CNAM „cu privire la modificarea ordinului cu privire la medicamente compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală”, lista medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală a fost extinsă suplimentar cu 6 denumiri comune internaționale (DCI) pentru tratamentul a 10 maladii, inclusiv cardiovasculare, endocrine, boli rare și tulburări mintale și de comportament”.

De asemenea, MSMPS informează că medicamentele destinate tratamentului COVID-19 și tratamentului de recuperare, conform schemelor de tratament, au fost incluse în lista medicamentelor compensate, pe o perioadă provizorie până la scăderea ratei de incidență a cazurilor de COVID-19 în R. Moldova și se prescriu inclusiv pentru persoanele neasigurate.