Principală  —  IMPORTANTE   —   „Stop distrugerii patrimoniului cultural al…

„Stop distrugerii patrimoniului cultural al municipiului Chișinău”! Mai mulți activiști revoltați de autorizarea unei construcții multifuncționale lângă Circ

Mai mulți activiști civici bat alarma: Lângă Circ, chiar în preajma bisericii „Sfinților Împărați Constantin și Elena”, a doua cea mai veche clădire rămasă în Chișinău, construită în secolul XVIII, se planifică edificarea unui complex multifuncțional cu mai multe clădiri cu multe etaje. Proiectul a fost prezentat de două ori Consiliului Național al Monumentelor Istorice și de fiecare dată a fost respins.

Activiștii spun că pentru ca acest proiect să fie aprobat, a fost modificată componența Consiliului care s-a reunit în formulă nouă în această seară, vineri la sfârșit de săptămână. Ședința s-ar fi desfășurat cu ușile închise, iar potrivit deputatului Virgil Pâslariuc, controversatul proiect a fost aprobat.

Mai mulți activiști au solicitat explicații inclusiv din partea conducerii capitalei. Asta pentru că șeful CNMI este arhitectul Iurie Povar, consilierul primarului capitalei Ion Ceban. De cealaltă parte, Ion Ștefăniță – directorul general al Agenției de Inspectare și Restaurarea a Monumentelor, vicepreședinte al Consiliului respinge acuzațiile și pledează pentru un echilibru. „Poziția noastră este că monumentul, Chișinăul istoric să fie conservat-restaurat, reabilitat și valorificat în echilibru, iar construcțiile noi să se integreze perfect fie într-un strat istoric sau altul. La circ avem 2 straturi: Cel ecleziastic vechi și cel sovietic, Circul, deschis în 1982, iar noul proiect propus va reprezenta fondul de construit între cele două istorii”, a explicat decizia Consiliului Ion Ștefăniță. Împotriva construcției s-au declarat și deputații PAS Virgil Pâslariuc și Lilian Carp. Cei doi spun că decizia de astăzi era una previzibilă după modificarea componenei Comisiei și că vor face tot posibilul ca acest proiect să nu poată fi implementat.

Noua comisie a fost creată printr-o hotărâre de Guvern aprobată în ultimele zile ale Guvernului Chicu. Asta chiar dacă funcționa o altă comisie instituită în 2019 pentru un mandat de 3 ani. La 13 ianuarie însă, Ministerul Educației a aprobat o structură de 14 membri, iar conducerea CNMI este asigurată de:

  • Iurie Povar – președinte al Consiliului; președinte al Uniunii Arhitecților din R. Moldova, consilierul primarului general al capitalei
  • Ion Ștefăniță – director general al Agenției de Inspectare și Restaurarea a Monumentelor, vicepreședinte al Consiliului;
  • Maria Răileanu – consultant principal, Direcția patrimoniu cultural, MECC, secretar;

CNMI este un organ de specialitate, care reprezintă autoritatea ştiinţifico-metodică în domeniul protejării de stat a monumentelor istorice şi funcţionează pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.