Te invităm să vezi „Tata”, un film documentar produs de Moldova.org

În 2020 la Moldova.org, unul dintre subiectele cărora am acordat atenție a fost relația dintre tați și copii, rolul tatălui în familie și, în general, ce înseamnă să fii un tată bun în ziua de azi. 

Am vorbit cu psihologa Adriana Boroș și psihoterapeutul Maxim Moșnoi despre cum să fii un tată mai bun, într-o serie de 12 interviuri pe care o găsești aici. Iubirea sănătoasă față de copii, perioada oedipiană, independența copilului, divorțul sau educația sexuală sunt doar câteva dintre subiectele pe care le-am abordat. 

În cadrul aceluiași proiect am scris reportaje în care am vorbit despre cât de importantă este participarea tatălui la naștere și cum aceștia pot deveni avocații mamelor. Și relația la distanță dintre tată și copii, o realitate pentru multe familii din Moldova, a fost unul dintre subiectele abordate. 

Ne-am dorit mult să arătăm și realitățile de zi cu zi pe care le trăiesc tații și copiii, implicarea taților în educație și îngrijirea copiilor. Planul nostru inițial a fost ca echipa de filmare să petreacă timp cu familiile implicate în proiect, să filmăm cum tații și copiii interacționează, cum petrec timp împreună și multe altele. Dar pandemia, desigur,  ne-a dat planurile peste cap. Atunci am găsit o soluție, care s-a dovedit perfectă. Am găsit 12 familii, cât mai diverse posibil, și le-am rugat să filmeze cum arată momentele în care tații petrec timp cu copiii. După un pic de ezitare și sfială în fața camerei, în decembrie am început să primim primele videouri și rezultatele au fost peste așteptările noastre. Probabil lipsa echipei de filmare și faptul că videourile au fost filmate de cei de-ai casei ne-au dat acces la o intimitate a acestor familii pe care probabil n-am fi putut s-o vedem altfel. 

Te invităm și pe tine să o vezi, în filmul documentar „Tata”.

Acest film a fost produs și regizat de Ana Gherciu. Editor de imagine – Ernest Todiev. 

Acest material este realizat de Moldova.org cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele financiare acordate de Fundația OAK. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Fundației OAK.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.