E iarnă, dar apare dorul de verdeața sezonului estival? Palmieri, flori exotice și alte plante tropicale, toate expuse la Grădina Botanică din Chișinău

FotoJet

Chiar dacă e iarnă, plantele tropicale pot fi văzute nu doar în vacanțele costisitoare de peste mări și țări. Grădina Botanică din Chișinău găzduiește circa 10 000 de specii de plante cultivate și organizate conform speciei în colecții și expoziții, iar oricine poate pătrunde în atmosfera exotică creată de acestea.

De aproape 70 de ani, Grădina Botanică a Academiei de științe din Moldova, Chișinău, este principala structură de cercetare în domeniul botanicii din Republica Moldova.

Fiind situată la marginea Chișinăului, în sectorul Botanica, aceasta are o întindere de 104 de hectare, iar datorită alternanței podișurilor cu depresiunile, a lacurilor și tipurilor de soluri, peisajul lor amintește de o miniatură a reliefului Republicii Moldova.

Totuși, plantele pe care nu le putem vedea oriunde în Moldova și îndeosebi în orice perioadă a anului sunt cele din colecția plantelor tropicale. Iată câteva dintre plantele tropicale pe care le puteți vedea în Grădina Botanică din Chișinău:

# Feriga sabie

Feriga sabie este una dintre reprezentanții ferigilor Polypodiophyta – plante superioare străvechi, cu frunze deosebite din punct de vedere morfologic. Elementul atrăgător al acestor plante este varietatea formei frunzelor, de la simple, cu marginea întreagă, până la compuse.

wikimedia commons

 

# Platycerium alcicorne

Platycerium alcicorne este originară din pădurile umede australiene. La această formă distingem frunze lungi, divizate, fertile, după formă se aseamănă cu coarnele de cerb, de unde îi provine denumirea populară „coarne de cerb”.

species.com

 # Orhidee

Orhideele – cea mai numeroasă familie (peste 30 mii specii), care, datorită parfumului, culorii, formei şi mărimii florilor, sunt foarte atractive. În serele Grădinii Botanice putem găsi speciile Paphiopedilum și Cymbidium.

ProFlowers.com

# Pasărea paradisului

În vecinătate cu orhideele se află şi o bogată colecţie de plante din familia Bromeliaceae din bazinul Amazonului. Pasărea paradisului, de exemplu, este originară din regiunea sud-africană, iar denumirea ei provine de la similaritatea acesteia cu o pasăre în zbor.

Pixabay.com

# Palmieri

De asemenea, pentru o atmosferă tropicală, în Grădina Botanică putem vedea și palmieri ornamentali  cu frunze în evantai – Washingtonia filifera, W. robusta, originari din California,  Phoenix roebelenii cu provenienţă din India şi China, cu frunze penat-compuse, elegant arcuite și altele.

Conservatory of flowers

# Cycas circinalis

Aspectul lor general este asemănător ferigilor arborescente: frunzele mari, penate, sunt aranjate în buchet, la vârful tulpinii neramificate. Aceste specii au apărut pe Terra circa 200 de milioane de ani în urmă.

Civano Nursery

# Camellia

Reprezentanții genurilor Camellia şi Azaleae provin din Estul Asiei și sunt împodobite cu flori de diverse nuanțe și forme decorative.

Alabama Extension

# Cactuși

Grădina adăpostește reprezentanți ai familiei Cactaceae, originari din zonele din semideșert sau deșert ale Americii de Nord și Sud,  zona mexicană fiind cea mai bogată în cactuși. Printre speciile expuse se numără: Astrophytum, Lobivia, Rebutia, Gymnocalycium și altele.

Succeed.com

Pentru a admira aceste și multe alte plante tropicale frunză cu frunză, puteți opta pentru excursiile în complexul de sere, care au loc indiferent de anotimp, în fiecare zi din săptămână. Excursiile au loc între orele 10 și 15, iar vineri între orele 9 și 12.

Plimbările pe teritoriul Grădinii Botanice însă, sunt permise zilnic între orele 9 și 20, iar taxele de intrare nu depășesc suma de 10 lei pentru elevi, studenți, și adulți, atât pe teritoriul serei, cât și pe cel al grădinii propriu-zise. Copiii cu vârsta până la 6 ani sunt taxați cu 5 lei per intrare.

De asemenea, la Grădina Botanică mai putem găsi și colecții de plante precum:

# colecția plante floricole;
# colecția plante medicinale și aromatice;
# colecția plante furajere;
# colecția plante pomicole, viticole și nucifere.

Autoare: Vitalina Simerețchii

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente