image
Sursa foto: jurnal.md

Poalelungi a refuzat să vină la audierile din Comisia Laundromat; Care este motivul invocat

Fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, a refuzat să participe la audierile publice organizate în cadrul comisiei de anchetă privind laundromatul.

Într-o scrisoare adresată șefei comisiei de anchetă, deputatului Platformei DA Inga Grigoriu, Mihai Poalelungi spune că nici el și nici CSJ nu au avut „nicio atitudine” la acel moment în legătură cu acest subiect.

„Or, ordonanțele care au fost emise de către instanțele de jedecată nu au fost atacate nici pe o cale de atac, nici la curțile de apel și nici la CSJ”, argumentează Poalelungi.

Totodată, fostul președinte CSJ susține că a cerut din propria inițiativă dosarele respective de la instanțele de judecată din țară. „În acest sens, am împuternicit judecătorii Nicolae Clima și Dumitru Mardari cu studierea acestora și pregătirea unei note informative”, mai spune Mihai Poalelungi

Declarațiile lui Poalelungi confirmă faptul existenței unei înțelegeri prealabile, consideră șefa comisiei Laundromat.

„Într-adevăr, dn Poalelungi are dreptate când scrie că ordonanțele emise de către instanțele de judecată nu au fost atacate pe nicio cale de atac, iar acest aspect este unul foarte important, ca fiind parte din operațiune. Astfel, dn Poalelungi confirmă faptul existenței unei înțelegeri prealabile, or, mai mult decât straniu este că niciun fidejusor din Federația Rusă nu a avut pretenții când banii i-au fost blocați și redirecționați spre alte conturi - spre companiile din off-shore”, a comentat Inga Grigoriu.

Comisia pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova a fost creată în noiembrie 2020. Aceasta are drept scop identificarea celor vinovați, tragerea lor la răspundere în conformitate cu legislația Republicii Moldova, cât și purificarea instituțiilor de stat de persoanele care au fost implicate direct sau indirect în schema respectivă.

comisiecomisie

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: