image
Sursa foto: captură video

Investigație: Afaceri cu droguri sub egida ofițerilor superiori; Au scăpat de pedeapsă și au revenit în funcții importante

Jurnal TV a pornit o investigație, după ce a intrat în posesia unor imagini video cu doi ofițeri în abordarea subiectului. Deși sunt bănuiți că ar fi condus o grupare criminală, care se ocupa cu traficul de droguri, în special heroină, ambii au scăpat de pedeapsă și au ocupat funcții importante în structurile de forță.

În aceste secvențe video, obținute exclusiv de Jurnal TV, apare maiorul de poliție Victor Parlicov, care la acea vreme, ocupa funcția de ofițer al Inspectoratului Național de Investigații. El este filmat pe ascuns de chiar colegul său, locotenent colonelul Rodion Ceban. Acesta a fost restabilit recent la Serviciul Protecție Internă și Anticorupție, după ce un an mai devreme a fost dat afară de la Direcția Antidrog din cadrul INI, fiind sancționat disciplinar. Pe 21 noiembrie 2013, cei doi s-au întâlnit într-un restaurant din Chișinău. Folosind ilegal tehnica avansată de investigație, Ceban a înregistrat convorbirea cu Parlicov, pentru a obține de la acesta informații numai bune de șantaj, potrivit informațiilor obținute din dosarul, care le va fi încriminat doi ani mai târziu. În timpul discuției, Ceban îi reproșează lui Parlicov că în perioada cât acesta a stat departe de serviciu, maiorul i-a preluat abuziv afacerea cu droguri.

DESPRE MANTALUȚĂ: "Te-ai folosit de situație, știind că oamenii ăștia sunt de treabă, i-ai atras de partea ta. Nu știu de ce m-a trădat Mantaluță (Mantal), cu ce l-ai cumpărat. Poate cu bani sau ai promis ceva deosebit. El spune: este așa o temă. Eu le-am spus că nu sunt mare amator. El spune: eu îl știu pe cela, pe cela. I-am spus că am auzit de dânșii. M-am întâlnit cu ei. Prima întrebare: bă, da Radic știe? M - Cine le dădea marfa? - Eu. - Igor îmi dădea mie. - Adică, tu dai marfă oamenilor mei, și tu nu-mi spui despre asta. -Tu ai lucrat cu mine, eu ți-am arătat toate mișcările, oamenii m-au rugat ca tu să stai lângă mine. Eu te „obdileam”? - Ceva nu ți-a ajuns? Ți-a fost frică că eu te voi „kidani”? Nu înțeleg, de ce te-ai temut? Eu un an de zile am stat pe pâine și apă."

Iese că Ceban primea lunar bani din vânzarea drogurilor chiar și în perioada cât a stat acasă. Dar zice că e puțin. El afirmă că din venitul total, de aproximativ 50 de mii de lei, lui trebuia să-i revină o parte mai mare.

EL RECUNOAȘTE CĂ LE DĂDEA DROGURI: "- Știi cât am de câștigat din asta? - Numai cinci mii de lei. Eu am văzut sumele, care erau acolo. - Tu întreabă ce datorii sunt. - Lasă-mă, te rog. Acolo erau 20 000 de lei pe săptămână. -Vrei să spui că într-un an nu au fost la tine (cu bani) niciodată? - Cu fleacuri au venit. 3000, 4000 de lei. - Eu am cinci mii de lei. Eu personal. - Un an întreg. - De ce? Nu îți aduceau și ție în fiecare lună? - Stai puțin din sume foarte mari. Aici este vorba că îți dădeau câte 50 de grame în fiecare lună. - 45 de mii de lei îmi dădeau mie."

Pe 13 martie 2015, Rodion Ceban și Victor Parlicov au fost reținuți în dosarul ”Heroina”, fiind bănuiți că ar fi condus o grupare criminală, care din 2005 încoace se ocupa cu traficul ilicit de droguri, în special heroină, importată din Turcia și Rusia. Potrivit anchetei, celor doi ofițeri le revenea misiunea de a transmite drogurile complicilor, care se ocupau de vânzare. Până la destructurare, gruparea ar fi reuşit să vândă aproape 20 de kilograme de heroină, cu un venit total de aproximativ 4 milioane de euro. În timpul perchezițiilor, în casa lui Ceban a fost găsită o doză de heroină învelită într-un bon de plată pe numele acestuia, precum și lista în care erau fixate tranzacțiile cu droguri.

În cadrul perchezițiilor, din calculatorul de serviciu al lui Ceban au fost descărcate secvențele video în care apare maiorul Victor Parlicov. Avocatul acestuia și Rodion Ceban declară că imaginile au fost fabricate de către procurorul de caz, Pavel Vinițchi.

VADIM OLTU, avocatul lui Victor Parlicov: "Îl considerăm că ar fi o falsificare. Din ce considerente, nu se cunoaște sursa de proveniență a unui astfel video, încă nu a fost dată o apreciere acestui video. Doar domnul procuror ar putea să furnizeze așa un video, cred eu."

RODION CEBAN: "Aceste imagini sunt niște probe regizate și falsificate de Vinițchi, și care nu au fost expuse expertizării. Întrebați pe domnul Vinițchii, a dispus expertizării? Care este sursa? - În timpul percheziției la dumneavoastră acasă au fost depistate droguri. Eu, când au intrat mascații la mine în ogradă, eu am stat jos pus pe pământ, și așa am stat în decurs de o oră jumătate, în timp ce mascații, în timp de o oră și jumătate au umblat la mine prin casă. Și eu știu precis că este un ofițer de investigație pe atunci, și eu știu că de către dumnealui mi-au fost strecurate 0,33 de g de heroină în pachețel."

La o zi însă după aceste declarații, Rodion Ceban s-a răzgândit și ne-a relatat o altă versiune a înregistrării cu pricina. De data aceasta, Ceban ne-a spus că discuția din restaurant a fost înscenată cu aprobarea procurorului Pavel Vinițchi.

La rândul său, procurorul Pavel Vinițchi ne-a spus că cei doi au fost diferiți justiției într-o cauză penală, în care figurează alte nouă persoane, presupușii lideri ai grupării criminale. Dosarul se află pe rol, la Judecătoria Buiucani. Din 2015 încoace, alte peste 20 de persoane și-au primit sentința în dosarul ”Heroina”.

PAVEL VINIȚCHI PROCURORUL DE CAZ: "Cauza a fost trimisă instanței pe 30 aprilie 2015. În continuare reprezint învinuirea de stat, în cea de a treia cauză, care vizează 11 persoane. Mai bine de un an am terminat prezentarea probelor acuzării. La etapa actuală, probele sunt prezentate de partea apărării."

În dosar există probe, care arată implicarea lui Ceban în traficul de droguri și după întâlnirea cu Parlicov. În posesia noastră a ajuns filmarea operativă, în care sunt ridicate droguri din ascunzișurile, unde, potrivit martorului, le-a depozitat Ceban.

O altă presupusă misiune, pe care o aveau ofițerii, era protejarea traficanților, care ajungeau pe mâna oamenilor legii. Potrivit unei stenograme a convorbirilor telefonice, interceptate de procurori timp de treizeci de zile, în baza autorizației emise la 27 noiembrie 2014 de către judecătorul de instrucție, la 24 decembrie 2014, Rodion Ceban promite să mușamalizeze un caz de furt, în care a fost implicat unul dintre dealeri, după ce poliția a refuzat să ia mită.

(Ceban Radion)-Alo (Dealer) –Alo! Rudic, ei nu vor. Fac dosar, nu ştiu. Ce-i cu dânşii? Ce-i cu viaţa lor? Nu le-am făcut nimic. (Ceban Radion)-Da cine sunt ei? Cine sunt, în deobşte. (Dealer) –de la poliţie de la sector de la Străşeni (Ceban Radion)-dap cine sunt ei scrie mie familiile ,cine sunt ei. (Dealer)–raionul Străşeni şef colonel Valeriu Usatîi (Ceban Radion)-ce eşti la dînsul (Dealer) –nu sunt la dînsul ,la nişte operi molodîe (Ceban Radion)-dap ce operi spune cine (Dealer)–Vanea îl cheamă.Amuş îţi spun.Vladimir Ţurcanu şi unu Vanea (Ceban Radion)-al doilea Ion (Dealer)–vor să-mi ee telefonul.Eu le spun cei cu voi eu am dat bani pe el. (Ceban Radion)-amuş mă lămuresc (Dealer) –hai te rog.

Cu câteva săptămâni mai înainte, pe 5 decembrie 2014, Rodion Ceban îl învăța pe același dealer cum să probeze marfa.

(Dealer) -Parcă tot normal (Ceban Radion)- Cum normal (Dealer –parcă aşa sunt careva schimbări (Ceban Radion)-nu pre (Dealer) –aşa ştii limba ni-o amurţit polnostiu (Ceban Radion)-asta nu-i pocazateli (Dealer) –nui pocazateli,ceva ceva este (Ceban Radion)-asta-i puţin (Dealer) –asta îi huinea tu ce ne-ai dat asta îi două linii mititele s-o primit (Ceban Radion)-nu da acola îi puţin (Dealer) –de-atîta şi îţi spun,că noi în doi i-am dat,fiindcă cum eu să-l apridilesc singur (Ceban Radion)- Poneatno... Nu grăi mult la telefon (Dealer) –vse-o am înţeles (Ceban Radion)-sună-l pe dînsu şii spune că nu-i calitatea bună şi zbiveşte-l la preţ

În prezent, individul care primea lecții de la Rodion Ceban este căutat de anchetatori. Este căutat și un alt presupus cap al grupării criminale, Denis Mantaluța, poreclit ”Mantal”. Acesta este pomenit de Ceban în discuția cu Parlicov. Noi avem o fotografie, în care cei doi apar împreună, dar Rodion Ceban se eschivează de la comentarii.

RODION CEBAN: "Toate aceste momente sunt examinate în cadrul cauzei penale, care se află pe rol, și eu nu pot să vă divulg careva informații din cadrul cauzei penale."

După reținerea din martie 2015, Ceban și Parlicov au fost plasați în arest preventiv pe durata cercetărilor judecătorești, învinuiți de realizare de droguri, corupere pasivă și depășirea atribuțiilor de serviciu. Măsura a fost aplicată și altor zece membri ai grupării, printre care și presupusul lider al acesteia. Polițiștilor le-a fost aplicată măsura la domiciliu. La un an însă, printr-o hotărâre din 23 februarie 2016 a Curții Constituționale, care prevede că orice detenție care depășește termenul de 12 luni devine ilegală, toți bănuiții au fost eliberați. În scurt timp, Rodion Ceban și Victor Parlicov au fost restabiliți în funcțiile deținute. Ca și în 2012, prin hotărâre judecătorească, Ceban reușește să ridice salariul pentru perioada în care a stat departe de serviciu. Hotărârea de repunere în funcție nu a fost contestată de către ministrul de Interne la acea vreme, Alexandru Jizdan. Din 2016 încoace, polițiștii învinuiți de trafic de droguri au activat în subdiviziunile Ministerului de Interne. În 2019, Rodion Ceban a ales să stea acasă ca pensionar, iar Victor Parlicov activează și acum în cadrul Serviciului Protecției Civile și Situații de Urgență.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: