image
Sursa foto: jurnal.md

Din cele 113 proprietăți ale Republicii Moldova din Ucraina, doar 14 sunt controlate de Chișinău

Republica Moldova este neputincioasă în gestionarea patrimoniului său din Ucraina. Din cele 113 proprietăți, care ar trebui să-i aparțină de drept, doar 14 sunt controlate de Chișinău, iar interesele statului sunt apărate de indivizi dubioși. Declarațiile au fost făcute de către deputații Alexandru Slusari și Stela Macari după ședința Comisiei speciale parlamentare privind bunurile imobile ale Republicii Moldova pe teritoriul Ucrainei. În context, Slusari a expediat un demers la Procuratura Generală cu solicitarea de a oferi informații dacă au fost pornite dosare penale pe încercările de deposedare a Republicii Moldova de proprietățile sale în Ucraina și dacă deputatul Vladimir Andronachi are vreun statut juridic în cadrul acestor dosare.

Republica Moldova este neputincioasă în gestionarea patrimoniului său din Ucraina. Din cele 113 proprietăți, care ar trebui să-i aparțină de drept, doar 14 sunt controlate de Chișinău, iar interesele statului sunt apărate de indivizi dubioși. Declarațiile au fost făcute de către deputații Alexandru Slusari și Stela Macari după ședința Comisiei speciale parlamentare privind bunurile imobile ale Republicii Moldova pe teritoriul Ucrainei. În context, Slusari a expediat un demers la Procuratura Generală cu solicitarea de a oferi informații dacă au fost pornite dosare penale pe încercările de deposedare a Republicii Moldova de proprietățile sale în Ucraina și dacă deputatul Vladimir Andronachi are vreun statut juridic în cadrul acestor dosare.

În timpul audierilor la comisia parlamentară, directorul general al Agenției Proprietății Publice Ghenadie Țepordei a oferit detalii alarmante despre situația proprietăților, inclusiv a sanatoriilor Republicii Moldova din Ucraina.

GHENADIE ȚEPORDEI, directorul general al APP: "Pe multe proprietăți ale noastre sau pe teritoriu sunt deja construcții noi, înregistrate fără acordul Republicii Moldova, în baza dispozițiilor autorităților publice locale ale Ucrainei și sunt deja în proprietate privată, unde în genere reprezentanții noștri nici nu au acces pe teritoriu ca să poată poza bunurile noastre, care mai sunt, careva rămășițe. Într-un caz a fost chiar alertată și Poliția ca să ne permită accesul."

Iar secretarul general al Guvernului Liliana Iaconi a declarat că Republica Moldova nu mai este proprietara de facto a sanatoriului ”Moldova” din Odesa, ci proprietara unui drept litigios, ceea ce înseamnă că instanțele din Ucraina vor decide până la urmă soarta acestui bun. Iaconi a mai spus că se observă interese personale vădite în privința proprietăților din Ucraina. Ea a mai anunțat că Procuratura Generală a pornit un dosar penal pe subiectul înstrăinării clădirii consulatului Republicii Moldova din Odesa, care se află pe același teren unde este amplasat sanatoriul ”Moldova”, iar unii angajați ai APP ar fi fost deja audiați. După ce Jurnal TV a scris despre avocatul ucrainean Egor Moisa, care a reprezentat statul nostru în litigiile din Ucraina privind sanatoriul ”Moldova” și despre legăturile acestuia cu afaceristul ucrainean Vladimir Prodivus, acum am intrat în posesia unei fotografii, care arată că și consultantul APP, Eugeniu Buzgan, care a preluat dosarele din Ucraina, nu-i este străin oligarhului Prodivus, care ar avea propriile planuri în privința sanatoriului. Tot Prodivus a fost cel care l-ar fi plătit pe Egor Moisa, lucru care a fost recunoscut chiar de către acesta din urmă într-un interviu pentru Jurnal TV, dar care ne-a amenințat apoi cu procese în judecată și anchete penale pentru că i-am fi distorsionat mesajul. De altfel, Buzgan a apelat în cadrul comisiei parlamentare la aceleași insinuări împotriva Jurnal TV, pe care le-a formulat și Moisa într-o scrisoare expediată postului nostru de televiziune. Mai mult, Buzgan a recunoscut că îl cunoaște pe afaceristul de proastă faimă, Prodivus.

SLUSARI și BUZGAN: "- Care este interesul domnului Prodivus? De ce a apărut acel avocat în 2018 care gratis a apărat interesele și care este interesul acestui oligarh față de acest sanatoriu? Noi îi datorăm ceva? Pe mine mă interesează legătura Dumneavoastră cu domnul Prodivus - Eu mă cunosc cu el. La momentul de față nu există niciun interes. - De ce el a achitat avocatul în 2018? - El nu a achitat avocatul în 2018. - Dar cine a achitat?? Avocatul a recunoscut că el a fost angajat de Prodivus. - Noi intrăm într-o discuție nu chiar formal... Dar ideea e că el nu a recunoscut că este achitat de Prodivus. Cereți discuția integrală de la Jurnal TV. Și eu vă rog frumos să cereți toată discuția care a fost. Au avut două discuții de jumătate de oră. Acolo nu există așa ceva."

Așa cum vom afla ulterior, Eugeniu Buzgan comunică intens cu Egor Moisa despre Jurnal TV și înregistrarea care a ridicat semne de întrebare. E adevărat că discuția telefonică a reporterului Jurnal TV cu Egor Moisa a durat aproape jumătate de oră și din motive lesne de înțeles nu am plasat-o integral la știri, dar vom publica acum un alt fragment, în care Moisa a recunoscut CLAR că a fost plătit de Vladimir Prodivus.

EGOR MOISA, avocat ucrainean: "- În primul rând, el achitat plățile (judiciare). - Pentru Republica Moldova? - El, din numele Republicii Moldova, a achitat taxe de judecată destul de mari. Unele sume au fost de 600 de mii de hrivne. La acel moment au fost aproximativ 27 de mii de dolari. - A fost vreun contract? A fost totul oficial? - Da, desigur. Am avut contract cu el. El chiar mi-a achitat biletele la avion spre Kiev atunci când am avut ședințe acolo, la Curtea Supremă. Și așa mai departe."

Aseară, în cadrul emisiunii ”Secretele Puterii”, deputatul Alexandru Slusari a dat detalii despre angajatul APP, care reprezintă acum Republica Moldova în instanțele din Ucraina, Eugeniu Buzgan. Slusari a spus că Buzgan promovează mai mult interesele Ucrainei, țară în care deține 15 companii. ALEXANDRU SLUSARI, deputat al Platformei DA: "Această persoană pe 31 decembrie 2019 vine la Ministerul Afacerilor Externe - în caliate de cetățean simplu, așa cum a zis el, în calitate de patriot - și încearcă să convingă MAE că acel schimb de terenuri care a avut loc cu sanatoriul Moldova, când un teren de un milion și jumătate de dolari a fost schimbat pe un teren de 90 de mii de dolari, în interesul unei persoane interpuse în spatele căreea stă deputatul Androanchi, acest personaj convinge pe MAE, care vrea să propună anularea acestui schimb, că nu trebuie de făcut acest lucru."

De cealaltă parte, Buzgan spune că declarațiile lui Slusari nu corespund adevărului. Cât despre relația lui cu oligarhul ucrainean Prodivus.

EUGENIU BUZGAN, consultatnt principal al APP: "- În ce fel de relații sunteți cu domnul Prodivus, dacă tot stați alături de el? - Îl cunosc. Ce doriți? - Prieteniți? - Eu v-am răspuns, îmi pare, domnule Luchianu! Prieteniți... Asta este viața mea! Eu am dreptul să prietenesc cu cine doresc și când doresc. - Nu e un conflict de interese în privința relației cu Prodivus? - Absolt nu. - Și cu Egor Moisa ce fel de relații aveți? - Relații de serviciu. Împreună cu dânsul eu reprezint Moldova în judecăți. - Dumneavoastră spuneți că sunteți doar în relații profesionale cu Egor Moisa, dar cum au ajuns ajuns la Dumneavoastră astfel de detalii în privința duratei discuției noastre pe care noi, Jurnal TV, am avut-o cu dânsul? de câte ori am vorbit. Asta ce fel de relații profesionale? - Evident că eu m-am informat. El, ca avocat care a dus dosarul acesta, eu l-am sunat și am vrut să mă informez din detaiile pe care el le-a dat."

Deputatul neafiliat Vladimir Andronachi nu a fost de găsit la telefon. Acesta pare a fi în afara ariei de acoperire. Nici la Serviciul de presă al Parlamentului nu am reușit să aflăm un alt număr de telefon al deputatului Androanchi sau vreun secretar, sau reprezentant al acestuia.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: