CSI / Rusia

Putin avertizează că tensiunile globale pot duce la un conflict de tipul ”toţi împotriva tuturor”

"Pandemia de coronavirus a devenit o problemă majoră pentru omenire şi a accelerat schimbările structurale, ale căror condiţii preliminare existau deja. Avem toate motivele să credem că tensiunile ar putea fi agravate şi mai mult”, a spus Putin.

Acesta a invocat experţi care au comparat starea actuală a afacerilor globale cu anii 1920 şi 1930, când vine vorba de amploarea a ceea ce el a numit ”provocări şi ameninţări potenţiale” sistemice.

Criza a sporit stratificarea socială, populismul, radicalismul de dreapta şi de stânga, a spus Putin, adăugând că procesele politice interne devin tot mai violente.

”Toate acestea nu pot decât să afecteze relaţiile internaţionale, făcându-le mai puţin stabile şi previzibile”, a spus el.

”În secolul 20, eşecul şi incapacitatea de a rezolva astfel de probleme au dus la catastrofalul Al Doilea Război Mondial. Desigur, în zilele noastre un astfel de conflict nu este posibil, sper că în principiu nu este posibil, deoarece ar însemna sfârşitul civilizaţiei noastre. Dar aş dori să reiterez că situaţia s-ar putea dezvolta în mod imprevizibil şi necontrolat dacă vom sta fără să facem nimic pentru a evita acest lucru. Şi există posibilitatea ca noi să experimentăm un prăbuşire reală a dezvoltării globale, care ar putea duce la o luptă a tuturor împotriva tuturor. ”

Putin, a cărui apariţie la summit-ul Agendei de la Davos nu figura în programul de preconferinţă, a adăugat că o astfel de luptă ar însemna nu numai ”distrugerea valorilor tradiţionale”, ci şi a libertăţilor fundamentale. O responsabilitate comună astăzi este de a evita un astfel de viitor distopic, a adăugat el.

În Rusia au loc tulburări din ce în ce mai mari, după arestarea liderului opoziţiei şi critic al lui Putin, Alexei Navalnîi, care a fost reţinut imediat ce s-a întors în Rusia la începutul acestei luni, după ce a fost tratat în Germania în urma otrăvirii cu agentul nervos Noviciok.

Navalnîi susţine că Putin a ordonat tentativa asupra vieţii sale, dar preşedintele neagă orice implicare.

Naţiunile occidentale iau în considerare sancţiuni suplimentare asupra Rusiei, ca urmare a arestării lui Navalnîi.

Putin a criticat, miercuri, şi puterea giganţilor mediei sociale, afirmând că impactul lor asupra societăţii face ca aceştia să concureze cu guvernele alese. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *