Cunoscutul jurnalist și scriitor Efim Josanu s-a stins din viață

Jurnalistul și scriitorul Efim Josanu s-a stins din viață. Conducerea Instituției Publice Compania „Teleradio-Moldova” a transmis un mesaj de condoleanțe familiei, rudelor și tuturor celor care l-au cunoscut.

Foto: m.radiochisinau.md

„Efim Josanu și-a dedicat întreaga viață jurnalismului, activitatea sa la Televiziune Națională fiind una prodigioasă în redobândirea libertății de expresie și formarea unor noi generații de jurnaliști. Efim Josanu s-a aflat printre promotorii emisiunii „Mesager” de la Televiziunea Națională, fiind redactor-șef al Departamentului Actualități în anii de renaștere națională”, scrie trm.md.

În perioada anilor 2009-2012, a fost vicedirector al Televiziunii Naționale, exercitând și interimatul funcției de director în 2012.

În anul 2004, a publicat volumul „A fi”, care include toate articolele și interviurile realizate pe parcursul activității. A urmat un volum de eseuri, interviuri cu personalități basarabene „Cum poți deveni rege” (2005) și volumul „Cartea Jocurilor Olimpice” (2008), cu informații desfășurate despre edițiile Jocurilor Olimpice de până în 2008.

Ultimii ani din viață i-a dedicat în exclusivitate jurnalismului din domeniul sportului, pasiunea sa pe durata întregii vieți, organizând și desfășurând campanii de promovare a sportului în localitățile din Republica Moldova.

În ultimul an de viață, Efim Josanu a realizat, în cadrul studioului „Telefilm-Chișinău”, documentarul „Eu, Filimon Boghiu”, un film despre realitatea cruntă, soarta unui martir al neamului.

Efim Josanu a fost membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova (1973) și al Uniunii Scriitorilor din Moldova (2005), președinte de onoare al Comitetului Național Olimpic al Republicii Moldova (din 2001), membru al Biroului Comitetului de sport al Consiliului Europei (Strasbourg, 1999-2001), membru al Comisiei Olimpice Europene (1998-2001). În 1996, Efim Josanu a fost distins cu Ordinul „Gloria Muncii”.


Pub