Irina Vlah, în fața ambasadorilor, mesaj către politicieni: Nu generați promisiuni irealizabile și așteptări exagerate. Amintiți-vă ce spunea Nicolae Iorga...

Guvernatoarea UTA Găgăuzia, Irina Vlah, a avut o întrevedere cu ambasadorii acreditați în Republica Moldova, în fața cărora a ținut un raport despre realizările din anul 2020, dar și despre planurile pentru anul care a început.

Foto: Facebook/Irina Vlah

Guvernatoarea Găgăuziei a venit cu un mesaj către clasa politică din Republica Moldova, în care sugerează politicienilor să-și amintească două înțelepciuni mari.

„Cred că ar fi bine clasa politică de azi să își amintească două înțelepciuni mari. Prima e mai veche și a fost formulată peste o sută de ani în urmă de iluminatul gânditor Nicolae Iorga: „Cel mai bun monarh e Idealul național. Cel mai bun președinte de republică e Cultura morală”.

A doua înțelepciune e din timpurile noastre și îi aparține lui Barack Obama: „Democrația presupune compromis chiar și atunci când ai 100% dreptate”. Cred că trebuie să recunoaștem că societatea e dezbinată profund și meritul acestei dezbinări îi aparține clasei politice și campaniilor agresive desfășurate de politicieni.

Oamenii își consumă energia pe acuzații reciproce și conflicte. Această risipă de energie împiedică dezvoltarea țării. Pentru a reduce dezbinarea avem nevoie de idei mari - idei care pot uni oamenii să muncească împreună”, a declarat Irina Vlah, criticând lupta declarațiilor dintre liderii politici, care „dezbină și mai mult societatea, după o campanie electorală plină de instigări”.

Guvernatoarea a vorbit despre încercările și lecțiile anului 2020, care, în cazul în care le vom învăța – ne pot ajuta să construim o democrație mai sănătoasă, bazată pe un set de valori sociale mai cinstite, dar și despre planurile pentru anul 2021.

„Planuim să construim un IT Digital Hub – proiect susținut de Statele Unite ale Americii și Suedia. Avem tineri talentați și trebuie să le deschidem oportunitatea să învețe specialitatea dorită acasă și apoi să lucreze în Găgăuzia. Ne ocupăm de atragerea companiilor IT în Găgăuzia și credem că Găgăuzia trebuie să treacă de la etapa de consumator de tehnologii la cea de producător a tehnologiilor.

Industrializarea, digitalizarea și tehnologizarea sunt prioritățile pe care vom fi concentrați în 2021, de rând cu continuarea investițiilor în construcția și modernizarea infrastructurilor social-economice”, a spus Guvernatoarea.

La finalul întrevederii, Irina Vlah a mulțumit ambasadorilor pentru susținerea Găgăuziei și a Republicii Moldova, în general.

Facebook/Irina Vlah / Sursa:Facebook/Irina Vlah
Facebook/Irina Vlah / Sursa:Facebook/Irina Vlah
Facebook/Irina Vlah / Sursa:Facebook/Irina Vlah


Pub