„Un an în care regiunea transnistreană s-a autoizolat”. De ce asta este rău pentru locuitori

Președinta Maia Sandu a avut pe 26 ianuarie o întrevedere cu reprezentantul special al președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană, Thomas Mayr-Harting. „Pentru noi, locuitorii de pe malul stâng al Nistrului sunt cetățeni ai Republicii Moldova, care trebuie să se bucure de aceleași drepturi”, a menționat lidera de la Chișinău.  

Totuși, cetățenii din stânga Nistrului nu se pot bucura de dreptul la libera circulație din cauza restricțiilor impuse de către așa-zisele autorități de la Tiraspol. „Un an în care regiunea s-a autoizolat” a accentuat Cristina Lesnic, fosta viceprim-ministră pe Reintegrare. 

Mai mult, anul 2020 și pandemia de coronavirus se pare că a complicat relația dintre Chișinău și Tiraspol: instalarea unor puncte de control ilegale, trei viceprim-miniștri schimbați, ședințe comune amânate și altele. 

„Persoanele nu pot reveni acasă

În cadrul unui interviu oferit pentru portalul specializat în problema transnistreană Zona de Securitate, fosta viceprim-ministră Cristina Lesnic a declarat că „ne-am confruntat cu o situație fără precedent în special cu privire la autoizolare regiunii transnistrene”.  

37 posturi ilegale au instalat așa-zisele autorități transnistrene 

„Această blocadă a fost extinsă si pentru anul 2020. Să nu uităm că aproape 350 de mii de locuitori ai regiunii sunt cetățeni ai R. Moldova și este dificil când în adresa Biroului pentru Politici de Reintegrare vin solicitări constant că „persoanele nu pot reveni acasănu pot reveni la domiciliu, nu pot reveni la muncă”, a menționat fosta funcționară în același interviu. 

Carantina din regiunea transnistreană va dura până la 1 aprilie. Motivul ar fi „situația epidemiologică nefavorabilă formată de COVID-19”.  

Carantina presupune purtarea măștilor în spații închise și deschise, distanța socială, amenzi pentru încălcarea regimului de autoizolare, dar și pentru „părăsirea ilegală” a regiunii și altele. 

De asemenea, Tiraspolul a anunțat că va elimina posturile ilegale de control, dar cu reinstalarea lor dacă situația epidemiologică se va schimba. 

Astăzi, în regiune sunt raportate 28 659 cazuri de infecții cu COVID-19
(8% din totalul locuitorilor regiunii, în comparație cu rata de 5,9% de infecție în Republica Moldova).  

607 persoane au decedat din cauza coronavirusului în regiunea transnistreană
(2,11% din totalul cazurilor de COVID-19 în regiune, în comparație cu 2,15%). 

Tratamentul cu pastile pentru paraziți intestinali

Cristina Lesnic mai spune că „s-a refuzat în mod constant de a stabili o foaie de parcurs cu privire la situația cetățenilor din regiunea transnistreană pe partea de combatere a pandemie COVID-19. Acest lucru s-a întâmplat pentru că s-a refuzat și discuțiile în grupul de lucru, deși la un moment dat atât colegii din partea transnistreană, cât și cei de aici au beneficiat de instruiri din partea OMS. După asta ei au implementat alte protocoale privind răspândirea pandemiei”. 

Despre tratament au vorbit și locuitorii regiunii pe internet. În grupurile de Facebook ale regiunii, oamenii se plâng că primesc pastile pentru paraziții intestinali în calitate de tratament pentru COVID-19. Vezi AICI și AICI.

 

Anul trecut au avut loc schimbări în domeniul reglementării transnistrene: schimbarea viceprim-miniștrilor și demisia unui număr mare de angați din cadrul Biroului pentru Politici de Reintegrare.  

De la sfârșitul toamnei 2019 în funcție a venit Alexandru Flenchea. Ulterior, în martie 2020 a fost înlocuit cu Cristina Lesnic și din noiembrie 2020 a venit Olga Cebotari de 28 de ani, instruită în Federația Rusă. Despre ultima Ziarul de Gardă a scris că ar deține cetățenia Federației Ruse.  

„Mă îngrijorează faptul că foarte mulți coordonatori din grupurile sectoriale deja au plecat. Șeful grupului de Telecomunicații a plecat din această poziție, avem șeful grupului de lucru pe Sănătate care deja nu mai este în poziție, mai există câteva poziții ale grupurilor de lucru care sunt cheie, dar nu sunt oameni. Memoria instituțională pe aceste dimensiuni deja este foarte complicată”, explică fosta viceprim-ministra Cristina Lesnic pentru Zona de Securitate.

Foto principală: gainstthecompass.com

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.