Dovlecei „Barca vieții”

Noroc! Azi Bojica a trimis niște dovlecei, pe care i-am botezat „Barca Vieții” pentru că îmi amintesc de viața omului, plină cu de toate. La gust, mâncarea asta te va duce cu gândul la sarmale, dar și la cinele de vară, la terasă, la un pahar de Rară. 

Rețeta poate fi adaptată și la varianta vegetariană. Pentru asta e nevoie să eliminați tocătura de carne. Dar puteți renunța la cașcaval și carne și înlocui cu quinoa, tofu și multă verdeață pentru versiunea vegană.

Dacă sunteți flexitarieni, rețeta asta este exact soluția pentru o cină la care nu vrei să mănânci mult, dar ai vrea să fie gustos și să te saturi. 

Ingrediente:

4 dovlecei

500 g tocătură de miel

1 ou

1 ceapă mare

1 morcov

2 ardei

3 căței usturoi

2 tulpini de praz

1 jumate cană pastă de roșii

½ lngț maioran

½ lngț oregano

sare și piper iute pe vârf de cuțit

smântână

Etape:

  • Spală și taie dovleceii de-a lungul. Cu ajutorul unei lingurițe elimină toată pulpa din interior și păstrează doar pereții întregi.
  • Toacă mărunt pulpa de dovlecei, ceapa, usturoiul, prazul, ardeiul cubulețe. Rade morcovul prin răzătoare.
  • Încinge uleiul într-o tigaie și rumenește în ea pe rând: ceapa, usturoiul, morcovul, prazul, ardeiul, pulpa de dovlecel. Adaugă pasta de roșii și amestecă bine. Apoi adaugă tocătura de carne și lasă pe foc circa 12 min, amestecând periodic.
  • Condimentează cu toate aromele. Umplutura trebuie să fie la 90% gătită.
  • Pornește cuptorul la 220 grade. Acoperă o tavă cu hârtie de copt și stropește suprafața cu ulei.
  • Umple fiecare bărcuță cu umplutură și aranjează-le pe tavă.
  • Pune tava la cuptor pentru 15 min, dar cu 5 min înainte de a o scoate presară cașcaval deasupra.
  • Servește „Barca Vieții” cu smântână și verdeață.

În această rețetă cel mai important e să nu gătești prea mult timp dovleceii la cuptor. Ei trebuie să rămână crocanți, iar umplutura să fie suculentă și nu uscată.

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.