00:01:24 29.03.2024
Stiri

Încă o CONDUCTĂ de gaze construită de Transgaz România pentru R. Moldova. Interconectorul Iași–Ungheni–Chișinău va fi extins și la NORDUL R. Moldova

Actualitate 28.01.2021 14:30 Vizualizări3001 Autor: Ziarul National
Încă o CONDUCTĂ de gaze construită de Transgaz România pentru R. Moldova. Interconectorul Iași–Ungheni–Chișinău va fi extins și la NORDUL R. Moldova


Acţionarii uneia dintre cele mai mari şi performante companii controlate de statului român, „Transgaz”, au decis aprobarea finanțării „Planului de Dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport gaze naturale în perioada 2020 - 2029”, care are componete ce se referă şi la R. Moldova.

Proiectul este unul dintre cele mai ambițioase planuri promovate în ultimii ani în România, având o valoare totală de 4,1 miliarde de euro, informează Mold-street.com.

În cadrul acestui proiect de dezvoltare, „Transgaz” vizează crearea un hub gazier în România. Ideea a apărut în urmă cu trei ani, iar acum a ajuns în punctul de începere, după ce acționarii au aprobat finanțarea pentru acest proiect care se va întinde pe aproape un deceniu.

Documentul conţine şi proiecte ce urmează a fi dezvoltate pe interconexiunea gazieră între România şi R. Moldova. Astfel, se prevede extinderea interconectorului Iași–Ungheni–Chișinău (Faza II). La fel este planificată construcția reţelei de transport gaze naturale cu diametrul DN 500 pe segmentul Ungheni–Bălți, cu conectarea în reţeaua de transport din nordul R. Moldova „Ananiev-Cernăuți-Bogorodiceni”, ce duce la depozitul de gaze Bogorodiceni din Ucraina.

Anterior, „Moldovatransgaz” a construit o conductă Bălți-Ungheni ce asigură conexiunea cu gazoductul magistral Ananiev-Cernăuți-Bogorodiceni.

La fel este prevăzută și construcția stației de vomprimare a gazelor naturale amplasată în raionul Ungheni. „Transgaz” nu menționează valoarea investițiilor planificate în aceste obiective și perioada lor de realizare.

În același program este specificat câ în 2021 va fi finalizată realizarea unei investiții de 174 milioane euro, în construcția conductelor de transport gaze naturale Onești–Gherăești și Gherăești–Lețcani, dar și a staţiilor de comprimare Onești și Gherăești.

„Prin realizarea acestui proiect, va putea fi asigurată presiunea necesară şi capacitatea de transport gaze naturale de 1,5 mld. mc/an în punctul de interconectare dintre sistemele de transport gaze naturale ale României şi Republicii Moldova", se mai precizează în document.

Amintim că Transgaz deţine două subsidiare în Republica Moldova: Eurotransgaz şi Vestomldtransgaz şi a realizat şi finalizat interconectorul Iaşi-Ungheni-Chişinău, care însă încă nu este folosit pentru transportul şi furnizarea de gaze.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md