08:33:41 18.04.2024
Stiri

Artur Cerari, baronul romilor din R. Moldova, la protestul socialiștilor de la Soroca: „La noi se păstrează pacea datorită comunicării noastre în limba rusă. Noi suntem pentru aceea ca la noi să nu înceapă ca în Țările Baltice, național-șovinismul”

Actualitate 28.01.2021 14:59 Vizualizări4173 Autor: Ziarul National
Artur Cerari, baronul romilor din R. Moldova, la protestul socialiștilor de la Soroca: „La noi se păstrează pacea datorită comunicării noastre în limba rusă. Noi suntem pentru aceea ca la noi să nu înceapă ca în Țările Baltice, național-șovinismul”


Baronul romilor din R. Moldova, Artur Cerari care locuiește la Soroca, a participat miercuri la un protest organizat în acest oraș de către reprezentanții Partidului Socialiștilor (PSRM), împotriva deciziei Curții Constituționale, care a declarat neconstituțională legea cu privire la funcționalitatea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, votată în grabă de către socialiști și deputații din Partidul „Șor” la finele anului trecut.

Într-un interviu prezentat la posturile de televiziune afiliate lui Igor Dodon, inclusiv cu același montaj la NTV și Accent TV, baronul romilor a declarat, în limba rusă, că pacea din R. Moldova s-ar datora faptului că aici se vorbește în limba rusă.

„Nouă nu ne este indiferentă soarta acestui stat măreț multinațional cum este R. Moldova. Aici locuiesc ucraineni și bulgari, și găgăuzi, și multe alte naționalități. Voi știți unde am lucrat eu mulți ani și continui să lucrez - la Biroul Relații Interetnice (BRI). De aceea, eu voi spune în felul următor - datorită BRI și datorită limbii comune în care putem comunica, ca să te înțelegi unul cu altul, aceasta este limba rusă. De aceea, eu cred că la noi se păstrează pacea datorită comunicării noastre în limba interetnică, în limba rusă. De aceea, eu nu sunt împotrivă ca noi toți să învățăm și să știm limba de stat moldovenească. Noi suntem pentru aceea ca la noi să nu se înceapă ca în Țările Baltice, național-șovinsimul”, a afirmat baronul romilor la protestul socialiștilor.

CITIȚI și DOC // ARGUMENTELE Curții Constituționale: „Tratamentul preferențial al limbii ruse în comparație cu celelalte limbi ale minorităților etnice, prin poziționarea ei la nivelul limbii de stat, contravine articolului 13 din Constituție”

Menționăm că Înalta Curte a stabilit, pe 21 ianuarie curent, că prevederile articolului 13 din Constituția R. Moldova recunosc doar o singură limbă de stat și nu conțin sintagma „limbă de comunicare interetnică”. „Statutul constituțional al limbii de stat tocmai implică funcția limbii de stat de a fi limba de comunicare între toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de originea lor etnică”, cităm din decizia Curții Constituționale a R. Moldova.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md