18:52:12 25.04.2024
Stiri

Jurnalistul Efim Josanu s-a stins din viață din cauza noului coronavirus

Actualitate 28.01.2021 16:54 Vizualizări2874 Autor: Ziarul National
Jurnalistul Efim Josanu s-a stins din viață din cauza noului coronavirus


Efim Josanu, un nume greu în jurnalismul autohton, s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut astăzi de către Compania „Teleradio-Moldova”, instituția în care Efim Josanu a activat până în ultimele clipe ale vieții sale.

Potrivit apropiaților jurnalistului, acesta a fost răpus de noul coronavirus. Efim Josanu avea 73 de ani.

CITIȚI și Nicolae Negru // „Eu, Filimon Boghiu…”

„Reputatul jurnalist, militant pentru valorile naţionale Efim Josanu s-a stins din viaţă. Conducerea Instituţiei Publice „Teleradio-Moldova” exprimă sincere condoleanţe familiei, rudelor şi tuturor celor care l-au cunoscut pe cel care a fost Efim Josanu. Efim Josanu şi-a dedicat întreaga-i viaţă jurnalismului, activitatea sa la Televiziune Naţională fiind una prodigioasă în redobândirea libertăţii de expresie şi formării unor noi generaţii de jurnalişti. Efim Josanu s-a aflat printre promotorii emisiunii „Mesager” de la Televiziunea Naţională, fiind redactor şef al Departamentului Actualităţi în anii de renaştere naţională.

În perioada guvernării forţelor democratice, Efim Josanu a exercitat interimatul funcţiei de director executiv al postului public Moldova 1. Ultimii ani din viaţă i-a dedicat jurnalismului din domeniul sportului, organizând şi desfăşurând campanii de promovare a sportului în localităţile din Republica Moldova”, se arată într-un mesaj al companiei.

Efim, nu găsesc cuvintele pe care le meriți... Când am venit la telviziune, ai fost unul din colegii care m-au încurajat. Din pasa ta am comentat baschetul la tv, am făcut împreună telemaratoane sportive. Așa s-a întâmplat că am participat și la ultima ta lucrare importantă, documentarul „Eu, Filimon Boghiu...”. Discutam despre următorul documentar... Drum lin, Efim!”, a scris directorul Studioului „Telefilm-Chișinău”, Mircea Surdu, pe Facebook.

CITIȚI și Efim Josanu // Să facă altul mai bine! 100 de ani de la nașterea lui J.A.Samaranch

Efim Josanu s-a născut la 20 martie 1947, în satul Ciulucani, judeţul Orhei, azi raionul Teleneşti. În 1965, a absolvit Şcoala medie de cultură generală din oraşul Teleneşti şi în 1972 - Universitatea de Stat din Moldova, secţia de ziaristică a Facultăţii de Litere.

În 1986, debutează editorial cu o carte de publicistică sportivă: „Entuziaşti ai sportului”, urmată de volumul „Erupţii în craterul „Azteca”. În anii 1990-1991, activează ca redactor-şef al redacţiei de actualităţi „Mesager” şi al redacţiei de emisiuni matinale a TVM. Scenarist, realizator şi prezentator al programului „O duminică cu noi”, în colaborare cu redacţia emisiunilor de artă „Olymp”. Autor şi realizator al documentarului „Vive le sport”, devenind laureat al Festivalului de filme documentare din Berlin (1991). Scrie studiul „Televiziunea ca o provocare”, inclus în anuarul „Mass-media în Moldova” (1992).

În anii 1991-2001, Efim Josanu activează ca preşedinte al Comitetului Naţional Olimpic al Republicii Moldova. Din anul 2001, revine la activitatea jurnalistică, activînd ca director executiv la SA „Novitas”, director general „Style TV”. Din 2003 pînă în 2008 deţine funcţia de şef al secţiei de publicistică la săptămînalul „Literatura şi arta”. Un timp ţine o rubrică săptămînală şi la „Jurnal de Chişinău”, tipăreşte articole în publicaţiile „Timpul” şi „Săptămîna”, notează „Moldpres”.

În anul 2004, publică volumul „A fi” care conţine toate articolele şi interviurile autorului, apoi urmează volumul „Cum poţi deveni rege” (2005), în care adună alte articole şi eseuri, precum şi interviuri cu personalităţi basarabene şi volumul „Cartea Jocurilor Olimpice” (2008), cu ample informaţii despre toate ediţiile Jocurilor Olimpice. A vizitat, în interes de serviciu, mai multe ţări: Franţa, Germania, Marea Britanie, SUA, Mexic, China, Japonia etc.

Efim Josanu este membru al Uniunii Jurnaliştilor din Moldova (1973) și al Uniunii Scriitorilor din Moldova (2005), preşedinte de onoare al Comitetului Naţional Olimpic al Republicii Moldova (din 2001), membru al Biroului Comitetului de sport al Consiliului Europei (Strasbourg, 1999-2001), membru al Comisiei Olimpice Europene (1998-2001). În 1996, Efim Josanu a fost distins cu Ordinul „Gloria Muncii”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md