16:35:34 24.04.2024
Stiri

R. Moldova, pe locul 115 în TOPUL CORUPȚIEI, întocmit de Tranparency International

Actualitate 28.01.2021 18:24 Vizualizări1585 Autor: Ziarul National
R. Moldova, pe locul 115 în TOPUL CORUPȚIEI, întocmit de Tranparency International


Fenomenul pregnant al corupției slăbește sistemele de sănătate și contribuie la regresul democrației pe fondul pandemiei de COVID-19, atrage atenția organizația Transparency International în cel mai recent raport al său privind Indicele de Percepție a Corupției (CPI) în 2020.

Țările poziționate pe locuri fruntașe în CPI investesc mai mult în sistemul de sănătate, sunt mult mai capabile să furnizeze servicii de sănătate universale pentru cetățeni și mult mai puțin probabil să încalce normele și instituțiile democrației și statul de drept.

„COVID-19 nu este doar o criză sanitară și economică. Este o criză a corupție. Iar în prezent dăm greș în gestionarea ei” a spus Delia Ferreira Rubio, Președinta Transparency International, potrivit unui comunicat al organizației.

„Anul trecut a testat guvernele lumii cum niciun alt an din istoria recentă nu a făcut-o, iar guvernele corupte au fost mai puțin capabile să facă față provocării. Dar chiar și acelea care se află în topul CPI trebuie să stabilească urgent rolul pe care îl au în perpetuarea corupției în țară și în străinătate”, a completat aceasta.

În 2020, Republica Moldova a înregistrat un scor al IPC de 34 de puncte, fiind pe locul 115 din 180 de ţări, față de locul 120 în 2019.

Printre „vecinii de clasament” ai Republicii Moldova sunt Filipinele (34), Egiptul (33), Panama (35), Macedonia de Nord (35), Bosnia (35). România a înregistrat un scor al IPC de 44 de puncte, Estonia - 74, Lituania - 60, Letonia - 57.

„Din punct de vedere al combaterii corupţiei, anul 2020 a fost pentru Republica Moldova unul foarte controversat. Pe de o parte, ţara a ieşit din „teascul” unui stat capturat. Pe de altă parte, noii guvernanţi au preluat unele scheme criminale, iar Parlamentul le-a oferit cetăţenilor „o surpriză de Crăciun”, scoţând de sub masă un pachet de legi care contravin interesului public, cu intenţia de a împiedica activitatea ANI, prelua controlul asupra SIS şi încerca restabilirea facilităţilor magazinelor duty-free. Doar circa jumătate din acţiunile Planului de Acţiuni pentru implementarea Strategiei Naţionale pentru Integritate şi Anticorupţie au fost realizate integral, însă ceea ce nu este finalizat, nu aduce rezultate.

Din cele 18 recomandări ale evaluării GRECO ce ţin de prevenirea corupţiei în rândul deputaţilor, judecătorilor şi procurorilor, doar patru au fost implementate integral. Şi mai proastă este situaţia la capitolul tragerii la răspundere a beneficiarilor finali ai fraudei bancare. În 2020 s-a făcut o încercare de a modifica însăşi noţiunea de beneficiari finali, compromiţând, a câta oară, întreg procesul de recuperare a banilor furaţi”, cităm din comunicatul Transparency International Moldova.

Menționăm că Danemarca și Noua Zeelandă se află în topul CPI, cu 88 de puncte. La polul opus se află Siria, Somalia și Sudanul de Sud, acestea obținând scoruri de 14 și, respectiv, câțe 12 puncte.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md