Suma prejudiciilor pe care Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să le achite în 2020 reclamanților care s-au adresat la CEDO se ridică la 2 milioane de Euro

Mariana Colun
28/01/2021

Suma prejudiciilor pe care Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să le achite anul trecut reclamanților care s-au adresat la CEDO se cifrează la 1.971.045 de Euro. După numărul de cereri la CEDO raportat la populația țării, Republica Moldova este pe locul 9, cu indicele 1,47 cereri la 10.000 de locuitori. Datele se conțin în raportul de activitate pentru anul 2020 al Curții Europene a Drepturilor Omului, făcut public recent. Documentul arată că, la 31 decembrie 2020, 1.050 de cereri pendinte erau îndreptate împotriva Moldovei, aceasta situându-se pe locul 11 din 47 de state.

Dintre acestea, 532 de cereri vizând țara noastră au fost alocate unui organ judiciar, 250 de cereri au fost comunicate Guvernului, iar în 32 de cazuri au fost pronunțate hotărâri.

Dintre acestea, în 28 de hotărâri a fost constatată cel puțin o violare a Convenției din partea Republicii Moldova. În două cauze, în privința Moldovei, nu a fost constatată nicio violare a Convenției; fiind constatată responsabilitatea Federației Ruse în două cauze. Suma prejudiciilor pe care Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să le achite reclamanților se ridică la 1.971.045 Euro, aproape de patru ori mare față de anul anterior (508.465 Euro în anul 2019).

Analiza pe articole a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului pronunțate în cauzele moldovenești în anul 2020 relevă încălcarea următoarelor articole de către Republica Moldova:

  1. Articolul 2 – Dreptul la viață (1 cauză)
  2. Articolul 3 – Condiții inumane, tratament inuman și degradant/investigaţii defectuoase (5 cauze);
  3. Articolul 5 – Dreptul la libertate și la siguranță (2 cauze);
  4. Articolul 6 – Dreptul la un proces echitabil (15 cauze);
  5. Articolul 8 – Dreptul la respectarea vieții private și de familie (2 cauze);
  6. Articolul 13 – Dreptul la un remediu efectiv (2 cauze);
  7. Articolul 14 – Interzicerea discriminării (1 cauză);
  8. Articolul 1 din Protocolul nr. 1 din Convenție – Protecția proprietății (15 cauze);
  9. Articolul 3 din Protocolul nr. 1 din Convenție – Dreptul la alegeri libere (1 cauză);
  10. Articolul 2 din Protocolul nr. 4 din Convenție – Libertatea de circulație (1 cauză).

Până la data de 31 decembrie 2020, Curtea a pronunțat 473 de hotărâri împotriva Moldovei, dintre care în 413 a fost constatată cel puțin o violare a Convenției de Republica Moldova, pentru care au fost achitate prejudicii în sumă de circa 17 milioane de Euro. De remarcat este faptul că, după numărul de hotărâri și după numărul violărilor constatate, Republica Moldova devansează state ca Germania, Spania, Norvegia, Olanda, Portugalia, care după numărul populației depășesc cu mult țara noastră și care au aderat cu mult timp înainte la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.

Mai mult de jumătate din violările constatate în privința Moldovei sunt pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil (206), protecția proprietății (143), tratamentul inuman și degradant (153), dreptul la libertate și siguranță (105).

Mariana Colun
28/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii