fbpx

Ce loc ocupă Republica Moldova în Indicele Global al Corupției și cum ne poziționăm în comparație cu statele vecine

Indicele de percepție a corupției (IPC) din 2020 a fost publicat joi de Transparency International. Potrivit raportului, Danemarca și Noua Zeelandă ocupă primul loc în rândul statelor care fac față fenomenului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

De cealaltă parte a listei se află Siria, Somalia și Sudanul. Republica Moldova este plasată pe locul 115. România ne depășește cu mult, fiind pe a 44-a poziție, iar Ucraina o „întrece”, fiind a 33-a în listă.

Potrivit Transparency International, țările care au performanțe bune investesc mai mult în îngrijirea sănătății și sunt mai capabile să facă asta. Acestea încalcă mai puțin normele democratice și respectă statul de drept, în special în contextul pandemiei.

„COVID-19 nu este doar o criză economică și de sănătate. Este o criză de corupție. Una pe care nu toți reușesc să o gestioneze”, afirmă Delia Ferreira Rubio, președinta organizației internaționale.

Ediția din 2020 a clasamentului include 180 de țări, în funcție de nivelul perceput al corupției în acestea. Acesta folosește o scară de la zero la 100, indicele cel mai jos reprezentând un nivel înalt al fenomenului.

Anul trecut Moldova a ocupat locul 120 în clasament. În același timp, în 2018 țara noastră a fost pe a poziția 117 dintre 180 de țări.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button