fbpx

Presupusele defrișări ilegale de la Plaiul Fagului: „Sunt permise tăierile de igienă”

După ce în spațiul public au apărut informații și secvențe video precum că în rezervația Plaiul Fagului s-ar defrișa ilegal copacii. Ca urmare, Moldsilva a publicat joi seara un comunicat prin care informează că echipa care muncește în cadrul rezervației este profund indignată de publicațiile care nu ar corespunde realității.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit instituției, Plaiul Fagului este delimitat în două zone: una care beneficiază protecție integrală și unde nu se intervine, cu o suprafață totală de 782 de hectare, și cea de dezvoltare durabilă, cu suprafața de 4860 de hectare.

Conform prevederilor legale în rezervație, cu excepția zonei cu protecție integrală, sunt permise lucrările de regenerare și reconstrucție ecologică, tăieri de igienă și de îngrijire, care prevăd conservarea și ameliorarea structurii și compoziției arboretelor.

Așadar, conform Legislației, pot fi tăiați 4500 de metri cubi, informează Moldsilva. Totodată, tăierile de reconstrucție ecologică din rezervațiile naturale sunt coordonate anul cu reprezentanții Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului și cei ai Grădinii Botanice Naționale (Institut).

La solicitarea entității silvice, conform listei extrasului din materialele de amenajare și de inventariere a vegetației lemnoase preconizată exploatării pentru anul 2021, parchetele au fost coordonate și inspectate de Inspectoratul pentru Protecția Mediului Teritorial.

Concomitent, toate suprafețele arboretelor selectate pentru a fi efectuate lucrări de reconstrucție ecologică și îngrijire, precum și volumul masei lemnoase de extras în anul 2021, au fost examinate la ședința Consiliului Științific al rezervației, format din reprezentanți ai instituțiilor academice, Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, dar și autorităților publice locale.

Potrivit planului anual aprobat pe Rezervația Naturală Plaiul Fagului, la compartimentul „Lucrări silvice” indicate pentru semestrul I sunt planificate tăieri pe suprafața de 27 de hectare, volumul brut fiind de 2590 de metri cubi. Pentru trimestrul IV al anului curent sunt planificate defrișări pe 22 de hectare, cu volumul brut 1940 de metri cubi.

Masa lemnoasă secționată la sol, apărută în filmările apărute, ar avea volumul brut 177 de metri cubi. Așadar, tăierea dată se efectuează în baza autorizației de exploatare a pădurii.

Totodată, printr-un ordin emis de Moldsilva, s-au format două comisii de anchetă care urmează, până pe 2 februarie 2021, să elucideze problemele invocate pe rețelele de socializare și în mass-media.

Precizăm că, acum câteva zile, activistul Vasile Costiuc a publicat imagini de la fața locului și afirma că ar fi fost agresat. La fața locului a intervenit Poliția, iar Moldsilva s-a autosesizat. Potrivit lui Costiuc, însă, s-ar fi încerca evacuarea lemnului în perioada nocturnă.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button