/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ La spital, cu fracturi. Peste o sută de oameni din Capitală s-au ales cu luxații și fracturi după ce au căzut în stradă

missing
28 ianuarie 2021, ora 20:30

A crescut și numărul de persoane care au ajuns la spital cu fracturi. Din cauza ghețușului de pe drumuri, aceștia au lunecat, iar peste o sută s-au ales cu traume serioase, fiind transportați cu ambulanțele la Institutul de Medicină Urgentă. Însă, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, drumul către pacienți a devenit mai greu, iar șoferii de pe ambulanțe fac totul pentru a scurta timpul de așteptare.

Pe această femeie am surprins-o în rând la cabinetul de radiografie. Ne-a spus că a ieșit la plimbare în această dimineață și a lunecat. În urma căderii, pensionara de și-a luxat piciorul.

„Mergeam, m-am întors în pantă și am căzut Acolo era un deal. De pe deal am lunecat și am căzut.”

Iar doamna Vera și-a fracturat brațul. Aseară, femeia se întorcea acasă de la farmacie. Însă, a lunecat și a căzut. A chemat imediat ambulanța, iar după ce a fost îngrijită, medicii i-au permis să plece astăzi acasă.

„Am căzut m-am lunecat. Aseară veneam de la farmacie și am căzut jos. M-am lunecat și am căzut cu mâna.”

Conform datelor de la Institutul de Medicină Urgentă, de la căderii ninsorii, la spital s-au adresat un număr mult mai mare de pacienți, care au suferit luxații sau entorse, după ce au căzut în stradă. Numărul chemărilor este de aproape 8 ori mai mare, în comparație cu zilele când afară nu este zăpadă.

DORINA ARSENIE, PURTĂTOARE DE CUVÂNT, INSTITUTUL DE MEDICINĂ URGENTĂ: „ În decurs de 24 de ore s-au adresat la Institutul de Medicină Urgentă în jur de100 de pacienți, dintre care în jur de 40 de persoane au fost internate. În mare parte sunt luxații sau fracturi deschise atât la mână sau la picior.

Ninsoarea este o provocare și pentru șoferii de pe ambulanță. Aceștia sunt nevoiți să se strecoare cu mai multă abilitate printre mașini și nămeți, ca să ajungă cât mai rapid la pacienți. Pentru domnul Iurie, o chemare pe care a avut-o în orașul Cricova, a fost o adevărată provocare.

IURIE, ȘOFER AMBULANȚĂ: „Pe lângă casă nu sunt curățate drumurile absolut deloc. Am avut acum o solicitare la Cricova, am intrat până la scară și practic am derapat undeva vreo jumate de oră până am ieșit de acolo.”

Totuși, pentru a evita accidentele sau alte situații neplăcute, șoferii sunt nevoiți să meargă mai încet decât de obicei.

SINCRON: ȘOFER AMBULANȚĂ: „ Greu se circulă dar oricum noi ne descurcăm. Mergem mai încet. – Foarte mulți au „buxat” adică e foarte greu de mers că nu-i peste tot ,,rânit” mai ales prin sate. -Dar timpul de preluare a pacientului nu s-a mărit respectiv -Încă nu știm dar cred că da, oricum o ă fie chemări în așteptare.”

GHEORGHE, ȘOFER AMBULANȚĂ: „Depinde unde ne ducem. Dacă prin ogrăzi nu peste tot locul este curățit, pe unde mai „buxui”, pe unde mai… -Vă este mai greu?  – Este mai greu, mai greu ajungi unde-s parcate mașinile neregulamentar, intri prin ogrăzi nu poți trece de mașini.”

Din cauza ninsorilor, care au început să cadă de ieri dimineața în centrul și sudul țării, mai multe ambulanțe au derapat de pe trasee, fiind nevoie de a fi tractate. Potrivit agentiei Infoprim Neo, două ambulanțe au rămas blocate pe drumurile din Taraclia, iar o altă ambulanță s-a împotmolit pe drum în localitatea Burlăceni, raionul Cahul. La Căușeni, o femeie însărcinată nu reușea să ajungă la maternitate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Datorită intervenției echipajelor de salvatori, aceasta a fost adusă la spital, iar în mai puțin de o oră a dat naștere unei fetițe perfect sănătoase, mai notează agenția.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram