image
Sursa foto: jurnal.md

Slusari solicită PG informații despre dosarele inițiate pe încercările de deposedare a RM de proprietățile din Ucraina

Președintele frațiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, a solicitat Procuraturii Generale să i se prezinte informația referitoare la eventualele dosare penale inițiate pe încercările de deposedare a Republicii Moldova de proprietățile sale în țara vecină și dacă deputatul Vladimir Andronache are un statut juridic în cadrul acestor dosare.

Demersul a fost depus după ce ieri au avut loc audieri în cadrul Comisiei de control al Finanțelor publice despre situația privind bunurile imobile ale Republicii Moldova pe teritoriul altor state

„După audierile de ieri în cadrul Comisiei de control al finanțelor publice m-am convins încă odată cât de gravă este situația cu administrarea proprietății Republicii Moldova. Am văzut foarte clar că în cadrul Agenției Proprietății Publice activează anumite persoane dubioase, care reprezintă interesele unor cercuri obscure. În contextul informației obținute, înaintez un demers către organele de anchetă cu solicitarea de a mi se prezenta informația privind eventuale dosare penale pornite pe mai multe încercări de deposedare a Moldovei de proprietățile sale în țara vecină și dacă deputatul Vladimir Andronache are un statut juridic în cadrul acestor dosare” a menționat vicepreședintele Parlamentului.

docdoc

Și deputata Platformei DA, Stela Macari, a declarat după audieri că Republica Moldova este incapabilă să supravegheze gestionarea patrimoniului de pe teritoriul Ucrainei.

„Din cele 113 proprietăți ce ar trebui să ne aparțină, de drept avem doar 14. Însă, și mai grav, este cum interesele statului nostru sunt „apărate” de niște indivizi care au interese legate de aceste proprietăți. Într-un stat slab și cu instituții nefuncționale, aceștia reușesc cu brio să îmbine calitatea de angajați cu cea de gangsteri”, a spus deputata.

Amintim că secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Dumitru Socolan, a declarat în cadrul audierilor că este nevoie de o inventariere exactă a tuturor bunurilor și proprietăților țării noastre aflate pe teritoriul Ucrainei și angajarea unei echipe profesioniste de avocați care să apere interesele țării la cel mai înalt nivel.

Președintele Comisiei de control al finanțelor publice, Igor Munteanu, a menționat că instituțiile statului trebuie să abordeze acest subiect nu în mod fragmentar, cum au făcut-o până acum, ci printr-un efort comun a  tuturor celor care sunt obligați să apere patrimoniul RM.

Conform informației prezentate de șeful Direcției generale de audit a Curții de Conturi, Vasile Moșoi, în urma misiunilor de audit și a rapoartelor prezentate de autoritățile care dețin proprietăți în Ucraina, instituția a identificat o serie de probleme care au dus la degradarea proprietăților, printre aceste enumerându-se administrarea ineficientă  de către cei care gestionează aceste proprietăți, nerecunoașterea de către partea ucraineană a dreptului de proprietate a Republicii Moldova asupra bunurilor, includerea proprietăților în procesul de privatizare de către partea ucraineană, transmiterea în locațiune și concesiune, dar și privatizarea acestor bunuri de autoritățile publice locale din Ucraina.

Vasile Moșoi a adăugat că în anul curent  curtea a planificat  o misiune de audit asupra tuturor proprietăților deținute de Republica  Moldova  în Ucraina pentru a evalua starea reală a lucrurilor și va veni cu recomandări la final.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: