image
Sursa foto: Jurnal.md

RM a înregistrat 654 de cazuri noi de infectare cu virusul Covid; Încă 15 persoane au decedat pe patul de spital

RM a înregistrat 654 de cazuri noi de infectare cu virusul Covid. Încă 15 persoane au pierdut lupta pentru viață răpuse de infecție.

Potrivit informațiilor prezentate de Ministerul Sănătății cea mai înaltă rată de infectare se înregistrează în municipiul Chișinău, 302 cazuri, iar cele mai puține cazuri au fost înregistrate în Basarabeasca, Leova și Ungheni - doar câte un caz.

Din numărul de cazuri înregistrate în utlimele 24 de ore, nouă sunt de import (3-România, 2-Franța, 1-Polonia, 1-Federația Rusă, 1-Marea Britanie, 1-Turcia). Totodată au fost înregistrate încă 33 de cazuri de infectare în rândul lucrătorilor medicali, opt dintre aceștia sunt medici, iar 16 - asistenți medicali.

În total, de la începutul pandemiei, RM a înregistrat 157 626 de cazuri de infectare.

În spitale sunt internați 2200 de pacienți confirmați cu infecția Covid, dintre care 232 sunt în stare extrem de gravă. 45 de persoane sunt conectate la aparate de respirație asistată. În tratament la domiciliu cu forme ușoare de Covid se află 3312 persoane, iar 16318 sunt sub supraveghere.

Totodată, potrivit Ministerului Sănătății alte 15 persoane au pierdut lupta pentru viață răpuse de infecție. În total în RM au decedat 3396 de persoane.

Reprezentanții Punctului Focal din cadrul Ministerului Sănătății mai informează că au analizat azi stadiul de pregătire al sistemului de sănătate pentru recepționarea, distribuirea și organizarea campaniei de vaccinare a populației împotriva COVID-19 și au discutat ultimele detalii organizatorice.

Astfel, la nivel național și regional au fost determinate punctele de vaccinare, care vor fi localizate în instituțiile medicale spitalicești, Centrele Medicilor de Familie, Centrele de Sănătate, Centrele Consultativ-Diagnostice, instituțiile rezidențiale, fiind determinate și echipele mobile care vor administra vaccinul anti-COVID-19.

Totodată, este în proces de lucru și definitivare sistemul de evidență electronică, care va permite monitorizarea procesului de vaccinare anti-COVID-19 și actualizarea zilnică a informației privind persoanele vaccinate la nivel național. Sistemul va înregistra mai mulți indicatori precum categoria persoanelor, tipul vaccinului și data administrării acestuia. Totodată, sistemul va permite înregistrarea efectelor adverse post imunizare și raportarea acestora.

Menționăm că, la data de 13 ianuarie 2021 Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a aprobat Planul național de imunizare anti-COVID-19, în care sunt incluse etapele și categoriile persoanelor care vor fi vaccinate. Țara este în așteptarea vaccinului atât pe platforma COVAX, care a anunțat livrarea primului lot în luna februarie, dar și din ajutorul oferit din partea României.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: