De ziua sa, SPPS anunță despre inițierea mai multor anchete de serviciu: Protecția oferită deputatului Ștefan Gațcan, printre acestea

Astăzi, de Ziua Serviciului de Protecție și Pază de Stat, SPSS împlinește 29 ani de la fondare. Cu această ocazie, Serviciul de Protecție și Pază de Stat informează că a inițiat un șir de anchete de serviciu în vederea stabilirii unor pretinse acțiuni ilegale admise în perioada anilor 2019-2020. Totodată, președinta țării, Maia Sandu, a venit cu un mesaj de felicitare în zi aniversară pentru angajații SPSS.

Foto: tribuna.md

Prin urmare, în prezent, sunt desfășurate anchete pe următoarele fapte:

1. Utilizarea în scopuri personale a bunurilor încredinţate pentru exercitarea atribuţiilor funcţionale (automobilele de serviciu, carduri de combustibil, reparaţia mijloacelor de transport personale etc.).

2. Avantajarea unor agenţi economici în procedurile de achiziții urmare cărora au fost procurate servicii de asigurare şi reparaţii auto.

3.Instituirea insignei de apartenenţă contrar prevederilor actelor normative (bugetul fiind prejudiciat în sumă de aproximativ 80 mii lei).

4.Închirierea unui spaţiu locativ în scop personal, în temeiul contractului de locaţiune achitat din bugetul Serviciului.

5. Însuşirea unor sume bănești în schimbul combustibilului, pieselor auto și alte bunuri procurate din bugetul Serviciului.

6. Favorizarea unor ofiţeri de protecţie.

7. Decizia dubioasă de asigurare a protecției unei persoane cu funcție de demnitate publică (acordarea protecției dlui Ștefan Gațcan).

8. Examinarea legalității înstrăinării terenului de 1,5 ha din str. Vasile Lupu 28. Serviciul a primit în gestiune economică terenul respectiv în anul 2017 pentru construcția apartamentelor de serviciu. A fost achitat studiul de fezabilitate (cca 99.000 lei). Însă, în luna octombrie 2020 terenul a fost înstrăinat de către APP unui agent economic la prețul de 69 mln lei. În acest sens, Serviciul urmează să sesizeze Procuratura Anticorupție în vederea stabilirii circumstanțelor înstrăinării și cauzării prejudiciului.

Actualmente în cadrul SPPS sunt investigate și alte ilegalități unde urmează a fi stabilite toate circumstanțele care au dus la admiterea acestora.

În legătură cu rezultatele și acțiunile în urma acestor anchete de serviciu, SPSS va informa în cel mai scurt timp.

„Fie că sunt lacune legislative, fie că sunt abuzuri comise în serviciu, SPPS are drept scop să împiedice astfel de acțiuni pe viitor, să îmbunătățească imaginea instituției și să încurajeze integritatea și profesionalismul. La moment, menționăm că ne aflăm în imposibilitate de a expune careva detalii pe cazurile date pentru a nu prejudicia mersul anchetelor de serviciu aflate în gestiune”, anunță SPSS.

De asemenea, șefa statului, Maia Sandu a lăsat un mesaj pe pagina sa de facebook, cu ocazia zilei SPSS.

„Am participat astăzi la evenimentele dedicate Zilei profesionale a Serviciului de Protecție și Pază de Stat, care coincid cu cea de-a 29-a aniversare de la crearea instituției. I-am felicitat pe angajații SPPS pentru meseria aleasă - una care cere curaj, pregătire serioasă și multă dedicație, le-am mulțumit pentru premiile și medaliile pe care le aduc de la diferite concursuri sportive internaționale și le-am urat să persevereze în plan profesional. Am apreciat eforturile lor, mai ales că știu cât de solicitantă le poate fi munca, astfel încât adesea nu au parte nici de weekenduri, nici de sărbători.

Le-am amintit, totodată, că în SPPS există și multe nereguli. Știm că, din păcate, Serviciul a fost utilizat în diferite cazuri în beneficiul unor interese înguste, nu în interes național. Știu că mulți dintre angajații SPPS sunt nemulțumiți de modul în care s-au întâmplat lucrurile, de faptul că au fost promovați oameni fără merite sau de indicațiile politice care se dădeau. Sunt abordări ce nu-și au locul într-o astfel de structură, care trebuie nu doar să asigure paza unor persoane și instituții publice, ci să ofere un sentiment de siguranță tuturor cetățenilor noștri.

Cunosc despre faptul că la SPPS se desfășoară o serie de anchete de serviciu cu privire la mai multe acțiuni abuzive. Sper ca aceste anchete să aibă o finalitate, așa încât SPPS-ul să devină o instituție care își îndeplinește cu demnitate misiunea, iar ofițerii Serviciului să fie mândri de profesia lor, să fie priviți cu respect și încredere. Știu că în SPPS există multe persoane responsabile, curajoase și oneste. Veți găsi un sprijin în mine. Și eu, și colegii mei vor susține reformarea instituției, așa încât oamenii de treabă să fie promovați și nimeni să nu-i oblige să acționeze contrar legii”, a scris Maia Sandu în mesajul său de felicitare.

Amintim că începând cu 1 iulie 2020, deputatul socialist Ștefan Gațcan dispune de pază de stat.

Ștefan Gațcan a anunțat, pe 30 iunie 2020, că părăsește fracțiunea PSRM și aderă la Pro-Moldova. Peste o zi se pare că deputatul s-a răzgândit și a anunțat că rămâne în PSRM, dar renunță la mandatul de deputat.

La 1 iulie, după mai multe discuții, dar și acuzații de șantaj și sechestrare, Ștefan Gațcan apărea într-un video, plasat pe pagina sa de Facebook, în care spunea că este bine, dar va lipsi o anumită perioadă.

Ulterior, s-a aflat că Ștefan Gațcan a părăsit teritoriul Republicii Moldova, informația fiind confirmată chiar de premierul Chicu. Poliția Română a confirmat astăzi că acesta s-a aflat la Iași.

Gațcan ar fi ajuns în Moldova marți, 7 iulie, seară, după ce a stat în România.


Pub