Partidul Șor propune un proiect de lege prin care să oblige băncile să deschidă conturi concurenților electorali

Partidul „Șor” cere ca băncile comerciale să fie obligate prin lege să deschidă, la cerere, conturi bancare concurenților electorali. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat de deputatul Violeta Ivanov. Inițiativa prevede completarea Codului Electoral prin introducerea unui articol nou, care prevede această obligativitate.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit documentului, la solicitarea concurentului electoral sau a reprezentanților săi legali, orice bancă înregistrată în Republica Moldova este obligată să deschidă contul cu mențiunea ,,Fond electoral”. Măsura se aplică în cazul alegerilor parlamentare, celor prezidențiale, alegerilor locale generale, noi sau referendumurilor republicane. Deschiderea contului ar urma să aibă loc în termen de două zile de la depunerea cererii, iar în caz de refuz, beneficiarul ar putea să se adreseze direct în instanța de judecată, care ar trebui să examineze plângerea în cel mult trei zile de la depunere. Instituțiile financiare care vor refuza să se conformeze acestei prevederi ar urma să fie sancționate conform articolului 75 din Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei.

Inițiativa Partidului „Șor” vine în contextul în care, la alegerile prezidențiale din 2020, toate băncile comerciale au refuzat să-i deschidă acestei formațiuni cont bancar, în care să fie făcute donații în fondul electoral. Atunci, reprezentanții formațiunii s-au adresat la Comisia Electorală Centrală, care a redirecționat demersul către Banca Națională. În răspunsul său, BNM a precizat că nu are prerogativa de a penaliza băncile pentru neexecutarea obligațiilor contractuale și că nu este împuternicită să le oblige să deschidă un cont anume.

Potrivit autorului inițiativei, Violeta Ivanov, în această situație poate ajunge oricine care intră în dizgrațiile puterii și a cercurilor influente. Prin urmare, acest tratament discriminatoriu trebuie prevenit și penalizat prin lege.

Proiect / Sursa:Proiect
Proiect / Sursa:Proiect
Proiect / Sursa:Proiect


Pub