Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon, despre candidatul înaintat de…

Dodon, despre candidatul înaintat de Sandu la funcția de premier al R. Moldova: „Așteptăm programul și componența Guvernului”

Președintele Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, a anunțat miercuri, 27 ianuarie, după ce președinta Maia Sandu a propus-o pe Natalia Gavrilița la funcția de premieră a R. Moldova, că așteaptă „programul și componența Guvernului, care trebuie să fie propuse de către acest candidat„.

„Așteptăm programul și componența Guvernului, care trebuie să fie propuse de către acest candidat (potrivit Constituției, are la dispoziție 15 zile). Cred că Parlamentul ar putea să examineze acest subiect săptămâna viitoare, când începe noua sesiune a Legislativului. Eu cred că fracțiunea parlamentată a PSRM trebuie să participe la dezbaterea programului și componenței noului Guvern, pentru a le arăta cetățenilor calitatea și profesionalismul fostei/actualei echipe a Maiei Sandu”, a spus Dodon.

Natalia Gavrilița este propunerea președintei Maia Sandu la funcția de premier al R. Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi, 27 ianuarie, în cadrul unui briefing de presă de către președinta Maia Sandu.

Am luat decizia astăzi să înaintez drept candidat la funcția de prim-ministru pe Natalia Gavrilița, un om în care am încredere, o profesionistă integră și responsabilă. I-am dat doamnei Gavrilița sarcina sa creeze echipa guvernamentală și să pregătească un program de guvernare axat pe dezvoltarea economică și pe curățarea instituțiilor statului de corupție.

În continuare consider că alegerile parlamentare anticipate sunt singura cale pentru a ieși din impasul politic în care ne-am pomenit. Cetățenii trebuie să aibă dreptul să-și aleagă deputații și să se facă o majoritate responsabilă care să lucreze în următorul parlament în interesul cetățenilor. Acum fracțiunile din parlament vor avea posibilitatea ca să demonstreze dacă cu adevărat își doresc alegeri parlamentare anticipate sau dacă umblă cu minciuni și încearcă să pună capcane”, a declarat Sandu.

Anterior, Natalia Gavrilița a ocupat funcția de ministră a Finanțelor în Guvernul condus de Maia Sandu.

Natalia Gavrilița este directoare generală a Fondului Global pentru Inovare (GIF) cu sediul la Londra, Marea Britanie. În 2013-2015, a fost angajată la Chișinău, la Ministerul Educației, fiind secretară de stat și șefă a Cabinetului. În 2009-2013, a activat la Oxford Policy Management ca manager de portofoliu și consultant superior. Înainte de asta a fost angajată în Guvern, șefă a departamentului de politică și coordonare a ajutoarelor. În 2007-2008, a lucrat la Ministerul Economiei și Comerțului, în calitate de șefă a departamentului pentru politici și dezvoltare macroeconomică. Până a ajunge în Guvern, a activat la mai multe instituții din străinătate.