ANI și CALM vor colabora pentru a preveni încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de primari și consilierii locali

Ilie Gulca
27/01/2021
Foto: ani.md

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) au discutat, marți, despre cooperare în domeniul activităților instructive pentru autoritățile publice locale în vederea prevenirii situațiilor de încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese și incompatibilităților. Acest dialog se înregistrează în contextul în care tot mai mulți aleși locali ajung în vizorul ANI din cauza cunoașterii precare a legislației cu privire la regimul conflictului de interese.

„Ambele părți au susținut ideea asupra necesității de eliminare a lacunelor existente în legislația din domeniu, dar și în cea cu privire la administrația publică locală. În acest context, ANI și CALM au stabilit de comun acord ca, în curând, să fie creat un grup de lucru pentru a participa la revizuirea legislației, a prevederilor legale despre conflictul de interese, care necesită a fi perfecționate și corelate între ele, precum și elaborarea unei inițiative de perfecționare ale acestora”, se menționează într-un comunicat al Autorității.

Reprezentanții CALM și ANI au decis să participe împreună în cadrul unei noi campanii de informare și conștientizare a subiecților declarării pe subiectul depunerii declarațiilor de avere și interese personale pentru anul 2020, precizează sursa citată, care urmează a fi lansată în luna februarie 2021 și va derula până la finele lunii martie.

PDM a acuzat, vineri, ANI-ul că terorizează primarii, directorii de şcoală, directorii de grădiniţe, directorii de centre medicale din satele noastre, organizându-le controale la comandă celor incomozi. 

Reprezentanta ANI, Maria Dastic, a precizat că discuțiile dintre ANI și CALM nu au nimic în comun cu proiectul PDM. „Sunt unele nuanțe despre conflictul de interese în mai multe legi – cea a ANI și a administrației publice locale –, care trebuie revăzute și corelate. În plus, în 2020, ANI a avut inițiativa de a colabora cu CALM pentru a îmbunătăți cunoașterea legislației de către primari și aleșii consilieri”, a spus angajata Autorității.

Ilie Gulca
27/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii