‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleNiciun soi de struguri apiren nou nu este testat de Comisia de Stat

Niciun soi de struguri apiren nou nu este testat de Comisia de Stat

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Soiurile de struguri apirene (fără semințe) sunt din ce în ce mai solicitate pe piețele externe. Inclusiv importatori din UE recomandă producătorilor autohtoni să le cultive.

Soiuri apirene omologate

În Catalogul Soiurilor de plante pentru anul 2020 au fost incluse 8 soiuri apirene de struguri : Apiren Alb, Apiren Basarabean, Apiren Roz, Apiren Roz Timpuriu, Apiren Negru de Grozești, Kișmiș Lucistîi, Kișmiș Moldovenesc și Romulus.

Soiul de struguri apiren Kișmiș Lucistîi

Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova solicită testarea și omologarea mai multor soiuri de struguri fără semințe, mai ales că cererea pentru acestea crește.

„Este absolut necesară testarea mai multor soiuri apirene. Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante este finanțată din buget, astfel ar putea fi direcționate surse pentru cumpărarea și testarea a cel puțin 50 de soiuri de plante. Este necesar să determinăm care din soiurile fără semințe ce se află în topul vânzărilor pot fi cultivate și în Moldova. În plus, este necesar de a obține dreptul de a le multiplica. Toate aceste lucruri pot fi realizate în viitorul apropiat, iar în acest mod producătorii ar avea un ajutor real”, ne-a spus Gheorghe Gaberi, președintele asociației.

Pentru testarea soiurilor ar fi necesari câțiva ani, însă testarea ar trebui inițiată cât mai curând, altfel producători ratează mai multe oportunități. În mare parte, aceștia sunt nevoiți să importe diferite soiuri și să suporte singuri cheltuielile pentru „testarea” acestora.

Am apelat la Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante pentru a afla câte soiuri se află acum în testare. Spre regret însă, potrivit informației furnizate, la moment niciun soi de struguri apiren nu se află în testare. Astfel, pentru viticultori sunt disponibile doar cele 8 soiuri apirene de viță de vie omologate.

Carențele ce țin de incompatibilitatea soiurilor omologate și promovate de autorități prin intermediul subvențiilor sunt simțite nu doar de producătorii de struguri. Inclusiv producătorii de mere, cireșe, piersici, dar și alte culturi sunt nevoiți să planteze soiuri ce nu sunt omologate, pentru a-și putea vinde fructele pe piețele externe.

‹ adv ›

Chiar dacă asociațiile de profil au solicitat de mai multe ori grăbirea omologării mai multor soiuri solicitate pe piețele externe, în mare parte, cererile acestora au rămas fără răspuns. Astfel, în pofida investițiilor masive făcute pentru dezvoltarea sectorului horticol, aceste carențe nu permit producătorilor să valorifice pe deplin potențialul.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›