Vaccinul anti-Covid pentru copii. De ce copiii ar putea fi cheia pentru atingerea imunității colective

Vaccinurile anti-COVID s-au dovedit a fi sigure și eficiente pentru majoritatea adulților, de aceea Pfizer și Moderna au început testarea în Statele Unite a vaccinurile pentru copiii de la 12 ani. Și dacă aceste testări decurg fără probleme, vaccinurile vor fi testate pe copii și mai  mici. Acest lucru este tipic noilor vaccinuri: „Aceasta se numește o strategie de decalare legată de vârstă”, spune Carol Kao, medic pediatru de la Universitatea din Washington din St. Louis.

Copiii, în general, nu sunt tare vulnerabili la COVID-19; în majoritatea cazurilor infecțiile decurg într-o formă ușoară sau chiar asimptomatică. În cazuri foarte rare – mai puțin de 0,01% – pacienții tineri pot dezvolta o complicație numită sindrom inflamator multisistemic, sau MIS-C, dar de obicei acesta este tratabil. De ce atunci companiile farmaceutice Pfizer și Moderna au început testările pentru vaccinurile anti-Covid pentru copii, iar experții în sănătate susțin că anume copii ar putea fi cheia pentru atingerea imunității colective?

Sunt necesare vaccinurile contra Covid-19 pentru copii?

Vaccinarea copiilor este adesea legată nu doar cu beneficii directe și imediate pentru ei. De asemenea, aceasta este concepută pentru a proteja copiii de boli care altfel ar deveni mai periculoase pentru ei la o vârsta adultă (trei exemple frecvente sunt rujeola, oreionul și varicela), dar și pentru a stopa răspândirea generală a acestor boli. Pe termen scurt, principalul motiv pentru vaccinarea copiilor împotriva COVID-19 poate fi faptul că în caz contrar ar fi dificil să se obțină imunitatea colectivă.

Vârsta recomandată pentru vaccinare este determinată de mulți factori. „De exemplu, când este incidența maximă? Când este cel mai probabil ca un copil să răspundă la vaccin?”, spune Cody Meisner, expert în boli infecțioase la copii. Răspunsurile la aceste întrebări pot să nu fie aceleași. De exemplu, vaccinul împotriva HPV, un virus cu transmitere sexuală care poate duce la cancer de col uterin, se administrează băieților și fetelor cu vârsta de până la 9 ani, deoarece stimulează un răspuns imun mai bun la această vârstă decât la adolescenții mai mari. 

În timp ce copiii rareori se îmbolnăvesc grav de COVID-19, vaccinul îi poate proteja de o boală care poate fi însă suficient de gravă pentru a-i face să rateze școala, iar pe părinții lor să lipsească de la locul lor de muncă, spune Jeff Gerber, medic pediatru la Spitalul de Copii din Philadelphia. Dar principalul argument pentru vaccinarea pe scară largă a copiilor este că aceasta ar putea reduce transmiterea COVID-19. Deși școlile nu au fost sursa unor focare majore, multe au trecut la învățarea la distanță, iar acelea cu prezența fizică a copiilor au adoptat măsuri ca purtarea măștilor și păstrarea distanței sociale. Dacă școlile se vor redeschide fără aceste măsuri de precauție acestea, vor găzdui, în esență, adunări mari de persoane nevaccinate, spune Jason Newland, medic pediatru de la Universitatea din Washington. „Ghici cine va ajunge cu acesta ? Tot copiii ”, spune el. Mai mult, copiii pot aduce COVID-19 acasă de la școală, chiar dacă nu au simptome. „Copiii ar putea transmite acest virus bunicilor lor. Pot să-l transmită altei persoane dragi care are diabet, obezitate sau boli cronice de rinichi ”, zice Newland. Experții în sănătate publică consideră că, dacă există măsuri de precauție, iar profesorii și persoanele cu risc crescut sunt vaccinați, redeschiderea școlilor în 2021 va merita orice risc. Dar cu cât sunt mai mulți copii vaccinați, cu atât redeschiderea școlii va fi mai sigură.

Scopul final al majorității campaniilor de vaccinare nu este doar protejarea persoanelor care primesc vaccinuri, ci și prevenirea răspândirii bolii către cei care nu pot primi vaccinul, cum ar fi sugarii și persoanele cu risc de reacții alergice. Cu cât virusul este mai răspândit – și, din păcate, COVID-19 pare să fie din ce în ce mai răspândit – cu atât mai mulți oameni trebuie vaccinați pentru a obține imunitatea colectivă și a opri răspândirea acestuia în populație. 

Când ar putea apărea vaccinurile?

Cât de curând vor fi disponibile vaccinurile pentru copii va depinde de durata testărilor clinice și de procesul de aprobare al FDA ( The Food and Drug Administration). În cel mai optimist scenariu, vaccinul ar putea fi disponibil pentru un număr mare de copii, în special pentru copiii mai mari, până la începutul anului școlar în toamnă. Dar Operation Warp Speed ​​a raportat săptămâna trecută că Moderna întâmpină probleme la recrutarea unui număr suficient de participanți la procesul de testare pentru adolescenți, acumulând doar 800 din cei 3.000 adolescenți planificați pentru aceasta. CEO-ul companiei a mai spus că, deși Moderna va începe în curând și testarea vaccinului pentru copii cu vârste cuprinse între 1 și 11 ani, compania nu se aștepta la rezultate până în 2022. La rândul său, Pfizer a declarat că a înregistrat pe deplin testarea vaccinului Covid-19 pentru copii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, un pas cheie înainte ca vaccinul să poată fi utilizat în această grupă de vârstă.

Studiul a implicat 2.259 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, a declarat Pfizer vineri pentru CNBC.

FDA a accelerat procesul de introducere a vaccinului COVID-19 pentru adulți utilizând un proces numit autorizație de urgență. Dar procesul de aprobare a vaccinului poate fi mai lung în cazul copiilor, spune Tina Hartert, de la Vanderbilt, care conduce studiul asupra COVID-19 la copii. Aprobarea va dura mai mult din mai multe motive. De exemplu, FDA a spus că dorește mai multe date de siguranță – șase luni sau mai mult, în funcție de noutatea tehnologiei vaccinului – în comparație cu cele două luni necesare pentru utilizarea de urgență.

Ce se va întâmpla în viitor?

Noutatea vaccinurilor COVID-19, combinată cu forma ușoară a bolii la copii, poate ridica îndoieli în rândul unor părinți. Când vaccinul împotriva varicelei-zoster a devenit disponibil pentru prima dată în anii 1990, introducerea sa a fost lentă până când a apărut necesitatea acestuia în școlile publice.

Pe termen lung, este puțin probabil ca virusul COVID-19 să dispară complet. Dacă virusul continuă să aibă mutații sau dacă sistemul imunitar va slăbi, este posibil ca să fie necesare vaccinări anuale sau vaccinări repetate la fiecare câțiva ani. Vaccinurile pot face, de asemenea, parte din programul de imunizare recomandat pentru copii. Experții spun că acesta este cel mai bun mod de a proteja întreaga populație. „Cele mai reușite programe de implementare sunt programe universale pediatrice”, spune Kathleen Neuzil, cercetător în vaccinuri la Universitatea din Maryland School of Medicine. Părinții sunt obișnuiți să își vaccineze copiii de către pediatri, iar pediatrii sunt deja obișnuiți să vaccineze un număr mare de copii. În timp ce copiii nu sunt tare vulnerabili la COVID-19, ei în schimb pot fi vulnerabili când vor fi adulți. Și vaccinarea unui număr mare de adulți, așa cum devine clar în lume, este într-adevăr foarte dificilă.

Sursa: theatlantic.com, cnbc.com

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.