image
Sursa foto: Vasile Costiuc

Defrișări în rezervație, ca în codru; Costiuc către silvicultori: „V-ați obișnuit să lucrați în tăcere, v-am deranjat!”

„V-ați obișnuit să lucrați ca în Codru, în tăcere! V-am deranjat”, a fost replica liderului partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, care s-a deplasat ieri noaptea și azi dmineața în rezervația științifică „Plaiul Fagului” unde a filmat suprafețe mari de pădure tăiată, copaci care nu au niciun însemn că ar fi afectați de dăunători și în același timp printre copacii tăiați și stivuiți a surprins mai mulți copaci uscați care au rămas în picioare. Deranjat că este filmat ieri noaptea, pădurarul Gheorghe David, susprins cum încarcă alături de alți bărbați un microbuz cu lemne, l-a agresat pe Costiuc și a încercat să-i smulgă telefonul cu care acesta filma. Azi pădurarul nu s-a mai prezentat la fața locului argumentând că ar fi bolnav. Acesta nu răspunde nici la telefonul mobil.

Din imaginile publicate de „Democrația Acasă” se observă arii întinse de pădure tăiată din rezervație.

„Vedeți ce se face, copacii sănătoși sunt tăiați. Niciun marcaj. Cine duce evidența pentru copacii care au fost încărcați ieri noaptea în microbuz? Dacă nu veneam la fața locului și filmam, cine avea să mai știe că lemnul este furat? Asta e rezervație naturală. Nici chiar copacii afectați de calamități, potrivit specialiștilor, nu trebuie atinși pe acest teritoriu. Solicităm comisie de anchetă!”, s-a revoltat Costiuc.

Prezent la fața locului, Nicolae Munteanu, inginer-șef în cadrul Agenției „Moldsilva” a menționat că aici sunt planificate tăieri pe o suprafață de două ha „pentru regenerare”. Sunt tăiați copaci de gorun, frasin și alte specii.

„Noi o să ne documentăm. Se emit dispoziții, apoi se fac lucrări de recepție a masei lemnoase. Dacă se va stabili că e încălcată legea, persoanele responsabile vor fi trase la răspundere”, a mai spus Munteanu.

„Dar e vorba de milioane de lei, copacii nici măcar nu sunt marcați. Dacă nu eram aseară și microbuzul încărcat cu lemne se ducea, cine recepționa masa lemnoasă?”, a ironizatCostiuc. „V-ați deprins să tăiați și să lucrați în liniște, aici în inima codrului. V-am deranjat”, a conchis acesta.

Am încercat să aflăm opinia șefului rezervației „Plaiul Fagului”, Ștefan Deleanu, dar acesta nu răspunde la numerele de telefon afișate pe site-ul oficial al rezervației. La rândul său, pădurarul David Gheorghe și-a deconectat telefonul.

Am reușit totuși să discutăm cu Anton Galușcă, care figurează în calitate de colaborator științific în cadrul rezervației.

Acesta a menționat că nu e la curent cu defrișările care au loc. „De obicei defrișările au loc pentru tratamentul pădurii, pentru a asigura o continuitate. Vârsta medie a copacilor trebuie să fie de 82 de ani. Acolo sunt și copaci de 120-130 de ani. Sunt procese naturale de înlăturare a pomilor afectați de dăunători” a spus colaboratorul științific.

Totuși, acesta recunoaște că nu a fost solicitat niciodată la fața locului pentru a participa la selecția copacii care urmau a fi defrișați.

Agenţia „Moldsilva” a emis azi un comunicat în care informează că s-a autosesizat în urma secvenţelor video difuzate de la Rezervaţia Naturală „Plaiul Fagului”.

Agenția informează că azi a avut loc o ședință operativă la care s-a decis formarea a două grupuri de lucru cu implicarea specialiştilor din cadrul aparatului central al agenţiei.

Primul va activa, nemijlocit, pentru verificarea situaţiei la Cantonul de pază nr. 12 (locul de unde provin imaginile cu masa lemnoasă stocată), iar al doilea grup va fi implicat la verificarea situaţiei în alte parchete ale Rezervaţiei Naturale „Plaiul Fagului”.

Rezultatele acestor anchete de serviciu vor fi făcute publicate la finalizarea lor, anunță responsabilii de la Moldsilva..

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: