image
Sursa foto: parlament.md

Audieri în Comisia de control al finanțelor publice privind problema proprietăților RM de pe teritoriul Ucrainei

Comisia de control al Finanțelor publice a organizat astăzi audieri despre situația privind bunurile imobile ale Republicii Moldova pe teritoriul Ucrainei.

Reprezentanții APP au specificat că pe parcursul anilor 2002-2006 au fost semnate protocoale de recunoaștere a drepturilor de proprietate a Republicii Moldova pentru 47 de obiecte în țara vecină, inclusiv pentru 9 obiecte ce aparțineau agenților economici din regiunea transnistreană și protocoale de recunoaștere a drepturilor de proprietate a Ucrainei pentru 2 obiecte.

În anii care au urmat, din cauza mai multor probleme, procesul a fost stopat, el fiind reluat în 2011. În anul respectiv, în cadrul ședinței comisiei mixte moldo-ucrainene pentru colaborare comercial-economică s-a convenit recunoașterea „la pachet” a dreptului la proprietate a părților asupra obiectelor amplasate pe teritoriul altei părți. La ora actuală, 25 de obiecte, incluse în pachet nu au fost recunoscute de Ucraina, alte 20 fiind înregistrate ca proprietate a Republicii Moldova în țara vecină. Majoritatea acestora se află într-o stare deplorabilă, nefuncțională.

Conform informației prezentate de șeful Direcției generale de audit a Curții de Conturi, Vasile Moșoi, în urma misiunilor de audit și a rapoartelor prezentate de autoritățile care dețin proprietăți în Ucraina, instituția a identificat o serie de probleme care au dus la degradarea proprietăților, printre acestea enumerându-se administrarea ineficientă de către cei care gestionează aceste proprietăți, nerecunoașterea de către partea ucraineană a dreptului de proprietate a Republicii Moldova asupra bunurilor, includerea proprietăților în procesul de privatizare de către partea ucraineană, transmiterea în locațiune și concesiune, dar și privatizarea acestor bunuri de autoritățile publice locale din Ucraina.

Vasile Moșoi a adăugat că în anul curent curtea a planificat o misiune de audit asupra tuturor proprietăților deținute de Republica Moldova în Ucraina pentru a evalua starea reală a lucrurilor și va veni cu recomandări la final.

La rândul său, Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Dumitru Socolan, a spus că este nevoie de o inventariere exactă a tuturor bunurilor și proprietăților țării noastre aflate pe teritoriul Ucrainei și angajarea unei echipe profesioniste de avocați care să apere interesele țării la cel mai înalt nivel. Secretarul de stat al MAEIE a spus că instituția pe care o reprezintă este dispusă să acorde sprijinul necesar în vederea identificării celor mai bune soluții în acest sens.

Președintele Comisiei de control al finanțelor publice, Igor Munteanu, a menționat că este nevoie de o politică unificată în ceea ce privește protejarea proprietății publice, iar instituțiile statului trebuie să abordeze acest subiect nu în mod fragmentar, cum au făcut-o până acum, ci printr-un efort comun a tuturor celor care sunt obligați să apere patrimoniul țării.

Noutăţile partenerilor

comentarii: