image
Sursa foto: Getty Images

Mai multe țări UE iau în calcul acționarea în justiție a companiei AstraZeneca pentru încălcarea contractului de livrare

Mai multe state membre ale Uniunii Europene iau în calcul acționarea în justiție a companiei AstraZeneca pentru încălcarea contractelor de furnizare a vaccinului împotriva coronavirus, dacă producătorul nu va respecta programul de livrare stabilit inițial, a declarat marți ministrul leton de externe Edgars Rinkevics, scrie Reuters, citat de Agerpres.

În cadrul unui post de radio local, ministrul leton a declarat că în cazul acționării în justiție a companiei, va exista o „acțiune coordonată” din partea mai multor țări membre UE, potrivit portalului informativ baltic Delfi, citat de Reuters.

Fiecare stat membru al Uniunii Europene are un contract de furnizare separat cu AstraZeneca pentru livrarea de doze de vaccin anti-Covid-19.

AstraZeneca a anunțat vineri Uniunea Europeană că va reduce cu 60% livrările de vaccin anti-Covid din primul trimestru al anului din cauza unor probleme de producție.

AstraZeneca se angajase să trimite în jur de 80 de milioane de doze spre cele 27 de țări ale Uniunii Europene până la finalul lunii martie, conform unui oficial european citat de agenție. 31 de milioane dintre acestea, însă, nu vor mai ajunge pe continent din cauza unor probleme de producție întâmpinate la fabrica din Belgia care produce serul.

După acest anunț, comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides a transmis public companiei, să ia măsuri pentru a livra cantitatea stabilită, în condițiile în care vaccinul a fost finanțat cu bani europeni.

Totodată, ea a anunțat un mecanism de transparență, prin care companiile vor fi obligate să anunțe exporturile către țările non-UE.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: