(video) Ședința CMC s-a încheiat. De două zile deșeurile nu mai ajung la ABS pentru sortare: Haideți să nu mai fim „dikie” și să oprim acest „bezpredel”

Consilierii municipali din Chișinău s-au convocat pentru a continua ședința inițiată săptămâna trecută. Pe ordinea de zi figurează mai multe decizii de privatizare a diferitor terenuri, dar și informație privind activitatea Societății pe Acțiuni Apă-Canal Chișinău.

Foto: UNIMEDIA

15:00 „Noi de jumătate de oră ascultăm aberațiile unor din PL care vor să recupereze pierderile politice și dezastrul din ultimii 10 ani din oraș. Un circ ieftin”, a replicat Alexander Odințov, consilier PSRM.

14:40 Consilierii au revenit la ședință și îl invită pe viceprimarul Victor Chironda să dea explicații privind situația creată cu întreprinderea ABS. PAS a solicitat din nou pauză.

Între timp, consilierul PL Ion Cebanu cere vot de neîncredere pentru primarul Ion Ceban, pentru că nu se prezintă la ședințele CMC. Ceilalți consilieri menționează că o astfel de propunere este aberantă, nu are bază legală și nu poate fi supusă votului.

13:34 Consilierii au luat o pauză.

12:48 „Zilnic la Țînțăreni se transportă 600 de tone de gunoi, iată acesta este „bezpredel” (n.n. dezordine). Acest deșeu este periculos pentru sănătatea oamenilor, pentru că nu este sortat. Nimic nu va fi profitabil, atât timp cât și sortarea este cum este. Sticlă de plastic plină cu terci de griș, cine trebuie să sorteze asta? Haideți să nu mai fim „dikie” (n.n. sălbatici) și să nu mai continuăm acest bezpredel”, a declarat Ina Coșeru, consilieră PAS.

12:30 Aleșii locali audiază informații despre compania de sortare a deșeurilor ABS, care a anunțat că își sistează activitatea din cauza crizei cu care se confruntă. De două zile deșeurile sunt duse direct la Țînțăreni, anunță Autosalubritate.

„Declarația că prelucrare a deșeurilor ar fi o mină de aur demonstrează că în capul unora este gunoi. Această companie este foarte necesară și această problemă trebuie soluționată”, a declarat consilierul PSRM, Vasilii Chirtoca.

12:11 Societatea pe Acțiuni Apă-canal vrea să schimbe contoarele învechite de apă și menționează că acest lucru se va face din contul companiei și nu a consumatorilor. De asemenea instituția spune că a reușit să reducă din volumul pierderilor, după ce a renovat rețeaua de apă din diferite sectoare.

11:48 Consilieri audiază informații privind activitatea Edilitate.

11:20 După aproape o oră de dezbateri, consilierii PSRM, PAS, PD și Forța Nouă au votat pentru remiterea proiectului privind sterilizarea animalelor străzii la reexaminare. Deși au votat 32 de consilieri, președinta ședinței a anunțat despre doar 29 de voturi.

10:59 Consilierii examineaza un proiect de decizie privind sterilizarea animalelor fără stăpân, dar și crearea unui eventual centru de adopție.

10:11 Cu 11 minute întârziere, aleșii locali s-au adunat în sală. La ședință sunt prezenți 35 de consilieri.

Se examineaza o decizie anterioară a CMC privind amplasarea stațiilor PECO în Chișinău, votată în august 2020. „A fost votată chiar de mine și o mai mare incompetență nu am văzut. Această decizie contravine unei Hotărâri de Guvern”, a declarat Corneliu Pîntea, consilier al Partidului Unității Naționale.

„De ce ai tăcut când băgai acest proiect pe ordinea de zi?. El a fost inclus ilegal, nu are vreun aviz de la comisii, oricum ați votat, pentru interese, bani și „șurî-murî”.

La 100 de mii de locuitori avem un coeficient foarte mare de stații PECO. Acest lucru trebuie oprit”, a declarat Valerii Klimenco, consilier Partidul Șor.

„De fapt decizia asta și urma să stabilească și să aducă multă claritate în această problemă”, a replicat Pîntea.

„Ce Cornel, te-au „kidănit” socialiștii? Când au votat bugetul te-au găsit, da acum ceva nu e cum trebuie. le spun celor de dreapta să se țină copăcel și să se gândească ce fac!”, a adăugat consilierul PL, Ion Cebanu.

„Eu nu sunt nici de dreapta, nici de stânga, dar la sigur proiectul domnului Pîntea este binevenit. Noi vom pregăti altul, ținând cont de toate recomandările domnului Pîntea”, a declarat Vasilii Chirtoca, ales local PSRM.

Urmărește aici ședința:

Ordinea de zi a ședinței, începută încă pe 21 ianuarie 2021.


Pub