Deputați PAS, PSRM și Platforma DA, despre componența CSS și prima ședință a Consiliului

În timp ce deputații din partea Platformei DA, Alexandr Slusari și deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, susțin că componența CSS este conform legii, că nu încalcă nicio prevedere legislativă și că au fost angajați specialiști care se vor ocupa de subiecte ce țin de securitatea statului, precum combaterea corupției, în special cea de rang înalt, deputatul PSRM, Grigore Novac, menționează că actuala componență a CSS este una de partid și că președinta țării nu a setat priorități de care să nu se știe în țară. Opiniile au fost aduse de deputați în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR, în contextul în care mai mulți politicieni, inclusiv Pavel Filip și Igor Dodon s-au arătat nedumeriți de noua componență a CSS.

Foto: UNIMEDIA

„Legislația nu a fost încălcată. Pot fi anumite întrebări la anumite persoane, dar este la discreția președintei. Noi am fost contactați de Președinție referitor la delegarea persoanei din partea fracțiunii. Fracțiunea a delegat cea mai versată persoană din punctul nostru de vedere care a fost președintele Comisiei de Securitate. Pentru el plenar răspundem, mai ales că repezentanții Platformei DA au investigat și investighează la moment mai multe cazuri de rezonanță, la care a făcut referință și șefa statului: Laundromat, patrimoniul R. Moldova în Ucraina, investigarea furtului miliardului. Aici trebuie să-i dăm dreptate Maiei Sandu că în cazuri de rezonanță vorbim la CSS, vorbim în cadrul comisiilor, vorbim în Parlament, dar organele abilitate cam bat apa-n piuă și întradevăr, pe aceste cazuri de rezonanță ancheta nu merge. Noi riscăm în scurt timp să rămânem fără patrimoniu în Ucraina. Azi ni s-a spus că două cariere de piatră: Cernăuți și Pervomaisk le-am pierdut, sanatoriul Moldova. La calea ferată gașca lui Dodon duce situația spre faliment. Noi rămânem nu doar cea mai coruptă, dar și cea mai săracă țară din Europa”, a declarat deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, susține că poziția lui Igor Dodon față de noua componență a CSS este „o prostie”, deoarece combaterea corupției este printre principalele priorități, iar învinuirea persoanelor din societatea civilă ca fiind pericole pentru securitatea statului este nejustificată.

„E o prostie ceea ce a spus Igor Dodon, pentru că potrivit Legii securității naționale, corupția este un pericol pentru securitatea statului. Când vorbim de corupție ne referim la „kulioace”, scheme, Andronachi, Nichiforciuc. Toți care cumva au tangență directă sau indirectă cu Dodon. Să învinuiești acum pe cineva din societatea civilă precum că ar fi un pericol, înseamnă că habar nu ai ce înseamnă securitate și ce prevede legea. Persoanele care au fost alese în CSS au o legătură directă cu securitatea așa cum acest concept este definit de legislație. Prioritățile Consiliului prezentate astăzi se pliază perfect cu ceea ce vor cetățenii, precum oprirea acestui furt deja sistemic. Potrivit Legii securității naționale, CSS analizează activitatea acelor structuri de stat care au tangență cu securtatea statului și care au ca scop să combată pericolele la securitatea statului. În lege e indicat expres că unul dintre pericolele care afectează securitatea țării este corupția sistemică, iar din ce a spus președinta țării astăzi, scopul a fost să reseteze din punct de vedere conceptul, în limitele legii, astfel încât activitatea CSS să se axeze pe aceste aspecte. Până acum securitatea statului a fost privită prin prisma securității militare, or după mine corupția nu este mai puțin importantă pentru a asigura securitatea statului”, a spus Litvinenco.

Totuși, deputatul PSRM, susține că această componență a CSS este una slab pregătită și că au fost promovate persoane de partid.

„Vis-a vis de noua componență putem constata, nu o zic doar eu, dar o zic și jurnaliști pe care nu-i puteți suspecta de simpatii față de PSRM, au spus-o și persoane care chiar cunosc acest domeniu al securității naționale că o componență mai slab pregătită și o componență atât de mult bazată pe interese partinice nu am avut în istoria R. Moldova. În esență, avem o componență a CSS de partid. Au fost promovate persoane care sunt departe de acest domeniu și care nu au activat măcar o zi în diferite structuri care ar sta la straja securității naționale. Maia Sandu nu a spus nimic nou în cadrul ședinței a CSS, deoarece cu toții știm de aceste scheme de corupție, precum furtul miliardului”, a conchis deputatul socialist Grigore Novac.

Astăzi a avut loc prima ședință a CSS în noua componență. Președința țării a anunțat despre subiectele prioritare pentru următoarea perioadă: Trafic de droguri și anabolizante, defrișările ilegale, capacitatea de răspuns la pandemia Covid-19, ș.a.m.d.

Șefa statului a semnat decretul de constituire a Consiliului Suprem de Securitate, care se va întruni chiar mâine, 26 ianuarie, în prima sa ședință. Pe lângă membrii din oficiu ce fac parte din CSS, în conformitate cu legea, Maia Sandu a ales alte câteva candidaturi.

În total, în conformitate cu Regulamentul modificat al Consiliului Suprem de Securitate, componența acestuia a fost completată cu 11 persoane, printre care fostul consilier guvernamental al Maiei Sandu, Vladislav Kulminski, viceguvernator de la BNM, dar și un șir de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate/Blocul ACUM.


Pub