Slusari: Calea Ferată este bancrotizată de oamenii din clanul lui Dodon, care au preluat întreprinderea

by D M
Distribuiti mai departe...

Vicepreședintele Parlamentului și liderul fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, anunță că deputații socialiști au refuzat convocarea ședinței Comisiei Economie, Buget și Finanțe a Legislativului în cadrul căreia urma să aibă loc audieri pe subiectul problemelor cu care se confruntă ÎS „Calea Ferată din Moldova”.

Cu părere de rău, un deputat din clanul Bahamas îl protejează pe Igor Dodon, oamenii căruia fac ce vor cu un obiect strategic al Republicii Moldova. În căteva zile am adunat mai multe informații pe acest subiect. Nu le deschid toate parantezele, întrucăt procesul de documentare continuă. Doar căteva fapte, întrucăt fiecare zi este scumpă. Întreprinderea „Calea Ferată” deja mai mult de un an este condusă de un director interimar, Andrian Onceanu, un coleg de facultate a lui Igor Dodon, care nu a activat nicio zi în domeniul transportului feroviar și desemnarea căruia a fost un șoc și pentru majoritatea socialiștilor. Nimeni nu poate explica de ce Agenția Proprietății Publice pănă acum nu a organizat concurs de selectare a unui director permanent”, scrie Slusari.

Totodată, menționează deputatul, prim-vicedirector la CFM a fost desemnat un consilier municipal PSRM Vitalii Mucan, care, la fel, nu a avut anterior nicio tangență cu căile ferate.

Iar vicedirector pe securitate a devenit Serghei Dodon, ruda lui Igor Nicolaievici. Sunt și alte nume interesante din clanul lui Dodon, despre care voi scrie un pic mai tărziu. Știu că problemele la Calea Ferată au apărut nu ieri. Însă după un an de administrare a acestei întreprinderii strategice cu rulaj financiar anual peste un miliard de lei și aproape 8500 de angajați, entitatea se află pe prag de faliment. Iar pandemia pare ar fi doar un paravan pentru gruparea criminală, care smulge întreprinderea respectivă”, spune el.

Alexandru Slusari precizează că există foarte multe întrebări în privința procurării combustibilului, proceselor de achiziții , comercializarea metalelor feroase, locațiunea încaperilor CF și politicii de cadre.

O coincidență suspectă. După schimbarea conducerii întreprinderii la Kiev a fost reluat un proces judiciar impotriva ÎS Calea Ferată, în cadrul căruia se cere încăsarea de la entitatea a 70 mln. euro, ceea ce înseamnă insolvabilitatea întreprinderii. În acest context, ținănd cont de partinitatea unor deputați socialiști, solicit că subiectul respectiv să fie discutat de urgență la Comisia de control al finanțelor publice și în cadrul Consiliului Suprem de Securitate”, a punctat deputatul.

Amintim că Platformei DA a solicitat anterior audierea conducerii ÎS „Calea Ferată din Moldova” și Agenției Proprietății Publice în cadrul Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe. Alexandru Slusari declara atunci că deputații vor să cunoască exact care este situația financiară la una dintre cele mai mari întreprinderi de stat, ce motive reale au condus la reținerile salariale și la concedierea în masă a angajaților și dacă nu cumva se urmărește falimentarea intenționată a entității.

DESCHIDE.MD


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.