Moldova a acumulat mai puține puncte decât Georgia și Ucraina, conform Indicelui transparenței energetice

12345

Republica Moldova a acumulat 53 de puncte din 100, poziționându-se mai jos decât Georgia (56) și Ucraina (60), conform Indicelui transparenței energetice pentru anul 2020, realizat pentru cele trei țări ale Parteneriatului Estic.

Indicele transparenței energetice se referă la piața gazelor naturale și cea a energiei electrice și a fost calculat pe baza a peste 200 de indicatori (115 aplicabili Republicii Moldova), caracterizând disponibilitatea, accesibilitatea, gradul de utilizare și completitudinea informațiilor care urmează să fie făcute publice, în conformitate cu legislația și bunele practici ale UE și Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Având în vedere specificitatea indicatorului, s-a operat doar cu informații disponibile publicului.

Conform unui studiu, indicatorii au fost grupați în opt categorii. În baza scorurilor individuale pentru fiecare indicator a fost calculat scorul mediu pe categorie și ulterior scorul general pe țară. Astfel, Republica Moldova s-a clasat cel mai bine din punct de vedere al transparenței informației la categoriile „Fiabilitate și siguranță” (92/100) și „Politici Publice” (70/100), iar cel mai prost la categoriile „Raportare” (20/100) și „Autorități Publice” (44/100). Colectarea datelor a fost efectuată în perioada august – octombrie 2020.

Analiza efectuată a scos în evidență un șir de lacune importante în ceea ce ține de informarea consumatorilor și participanților la piață, precum lipsa datelor privind administratorii și beneficiarii efectivi ai titularilor de licență, lipsa rapoartelor privind realizarea planurilor de dezvoltare a rețelelor, lipsa unor evaluări ale eficienței politicilor de reglementare etc. Totodată, un șir de lacune sunt cauzate de întârzierea procesului de implementare a pachetului energetic III în sectorul gazelor naturale.


Studiul a fost realizat de către DiXi Group (Ucraina), World Experience for Georgia „WEG” (Georgia) și Comunitatea WatchDog.MD (Moldova), în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul mecanismului de granturi al Forului Societății Civile al Parteneriatului Estic.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente