/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Suprafețe mari de pădure din rezervația Fagul Plaiului se taie pe un cap. Reacția Moldsilva

26 ianuarie 2021, ora 20:50

Se fură ca-n codru. Această expresie, devenită emblematică în cazul hoțiilor de proporții, se pare că, acum, reflectă realitatea pură din pădurile Moldovei. Zeci de copaci defrișați, fără a prezenta vreun semn, că ar fi fost afectați de vreo molimă, și mașini suspecte, încărcate-ochi cu lemne – acest tablou a fost surprins, noaptea trecută, în rezervația științifică Plaiul Fagului. Acțiunile, presupus ilegale, au fost deconspirate de președintele partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc. Acesta a mers la fața locului și a trasnmis totul în direct. După ce filmulețele video au apărut pe internet, Agenția Moldsilva s-a autosesizat.

“ De ce încărcați lemnul noaptea? – Nu încărcăm. – Cum nu?! Acum, oamenii m-au sunat și mi-au zis că s-au dus vreo două microbuze. – Hai lăsați circul acesta. – Aceasta este rezervație naturală. Dacă totul este în regulă, ce trebuie noaptea trebuie să meargă? – Da nu-i noaptea.”

Deranjat că este filmat, ieri noaptea, pădurarul Gheorghe David, surprins cum încarcă lemne într-un microbuz, alături de alți bărbați, l-ar fi agresat pe Costiuc și a încercat să-i smulgă telefonul cu care acesta filma.

“ Domnule, nu întindeți mâinele, că o să răspundeți. – Nu mă filma ți-am zis. – Nu mă agresați. O să pun mâna acuș pe un băț și îți dau în cap.”

Din imaginile publicate astăzi de „Democrația Acasă” se observă cum arii întinse de pădure, din rezervație, au fost defrișate.

“ Domnule Cojocaru, eu știu că vă uitați în direct. Uitați-vă, Comisia parlamentară, anchetă – cum în rezervație e tăiat tot. Uitați-vă ce e acolo!”

După ce secvențele video au fost plasate pe internet, Agenția Moldsilva a anunțat că s-a autosesizat. Am încercat să aflăm mai multe detalii de la directorul Moldsilva, Dumitru Cojocaru, însă acesta avea telefonul deconectat. În rezervația Plaiul Fagului a venit, însă, inginerul șef din cadrul Agenției. Potrivit lui, acolo sunt planificate tăieri pe o suprafață de două hectare pentru regenerare.

NICOLAE MUNTEANU, INGINER ȘEF, MOLDSILVA: „Noi o să ne documentăm. Se emit dispoziții, apoi se fac lucrări de recepție a masei lemnoase. Dacă se va stabili că e încălcată legea, persoanele responsabile vor fi trase la răspundere.”

Situația a fost comentată și de fostul ministru al mediului Valeriu Munteanu, acesta a declarat pentru Tv8 că responsabilii de la Moldsilva ar avea nevoie de 24 de ore ca să spună dacă defrișările sunt legale ori nu.

VALERIU MUNTEANU, FOST MINISTRU AL MEDIULUI: „Dacă s-a intrat cu ferestrăul în cele 700 de hectare, unde nu era posibil, și acest răspuns este foarte simplu: trebuie să spună responsabilii de la rezervație ori inspectorii de mediu și aici nu încape niciun fel de îndoială, atunci există răspundere penală. În istoria Republicii Moldova, nu-mi amintesc, când s-a intrat cu drujba în zonele cu protecție integrală din cadrul rezervațiilor naturale.”

Am încercat să vorbim și cu responsabilii rezervației „Plaiul Fagului”, însă nimeni nu răspunde la numerele de telefon afișate pe site-ul oficial al rezervației, iar pădurarul Gheorghe David și-a deconectat telefonul. Agenţia Moldsilva a emis, azi, un comunicat, în care informează că s-a autosesizat în urma secvenţelor video, filmate noaptea trecută, în Rezervaţia Naturală Plaiul Fagului. Potrivit lor rezultatele anchetei de serviciu vor fi făcute publice după ce vor fi finalizate.

Reporter: Сătălin GORIA

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram