/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

/VIDEO/ Salariile consilierilor, la vedere. Primarul Ion Ceban a făcut publice salariile funcționarilor

missing
26 ianuarie 2021, ora 21:34

Au fost făcute publice salariile consilierilor municipali. Acestea au fost afișate, ieri, pe pagina de facebook a edilului Ion Ceban, imediat după ședința operativă a serviciilor Primăriei. Potrivit lui Ceban, în 2020, pentru 25 de ședințe, consilierilor li s-au achitat 4 milioane 300 de mii de lei. De asemenea, Ion Ceban a precizat că pentru fiecare ședință a Consiliului, consilierii primesc câte 3300 de lei, iar salriul lunar al consilierilor, membri ai diverselor comisii de specialitate, este de circa 26 de mii de lei. De asemenea, Ceban nu a ezitat să spună că salariul său, pentru funcția de primar, este de 18 mii de lei, iar a unui viceprimar – de 16 mii de lei.

ION CEBAN, PRIMARUL GENERAL AL CAPITALEI: „De azi înainte, voi spune oamenilor exact tot ce se întâmplă, inclusiv presei. Așa ca fiecare să cunoască contribuția fiecărui angajat, consilier și tot felul de ONG-uri, care pretend că ne dau o așa-zisă mână de ajutor. Dar, de fapt, oamenii își fac munca, pentru că primesc bani pentru asta”.

Pentru activitatea sa din anul 2020, Valeriu Lupașcu, consilier municipal din partea Fracțiunii Partidul Socialiștilor din Republica Moldova spune că a primit în jur de 80 de mii de lei. De asemenea, el mai este și membru al Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare din cadrul Consiliului municipal.

VALERIU LUPAȘCU, CONSILIER MUNICIPAL, FRACȚIUNEA PSRM: „– Ce salariu aveți oficial//în funcție de consilier? – Nu vă pot spune, dar mi se pare că undeva șase mii de lei. Nu așa se primește, că într-o lună primești, într-o lună nu primești. – Per ședință? – Știm că e cifra de 3300? Înțelegeți, asta e cifră care este stabilită, dar ea se impozitează și acolo se primesc câte două mii de lei mi se pare că. 02.33 MUSCA 00.14 Nu, ar fi bine deja ca toate salariile să fie făcute publice, afară de chestia care a fost menționată după ședință.

Remunerările consilierilor au loc în funcție de prezența acestora la ședințe, dar și de frecvența întrunirilor. În calitate de consilier, Veaceslav Nedelea, reprezentantul Fracțiunii PD, spune că nu primește un salariu, ci o indemnizație de participare la ședințele Consiliului municipal.

VEACESLAV NEDELEA, CONSILIER MUNICIPAL, FRACȚIUNEA PD: „Undeva peste zece mii. În lunile când au loc trei – patru ședințe a Consiliului municipal. Atunci când nu au loc – nimic.- Per ședință, cât revine? – Trei mii de lei. Suma respectivă se impozitează, per zi de muncă, nu per ședință. Ședința poate fi două zile. Ea nu include lucru în comisie, dezbaterile publice, alte activități ce țin tangențial de activitatea de ales în Consiliul municipal Chișinău”.

Potrivit consilierului, nu există o indemnizație stabilă. Aceasta este direct proporțională cu frecvența ședințelor Consiliului municipal Chișinău. În același timp, unii dintre consilieri, care dețin și funcții administrative în comisiile de specialitate, sunt remunerați suplimentar.

VEACESLAV NEDELEA, CONSILIER MUNICIPAL, FRACȚIUNEA PD: „Mai mult, în comparație cu consilierii? – Nu pot să mă dau cu părerea. E o chestiune care-mi scapă, nu s-a declarat public și nu toate întreprinderile municipale, regiile care au consilii de administrație”.

În același timp, consiliera Angela Munteanu Pojoga, de la Fracțiunea PAS, spune că cel mai important rol al consilierilor municipali este să scoată în evidență problemele cetățenilor și să monitorizeze rezolvarea acestora de către serviciile Primăriei. Totodată, consiliera menționează că fiecare ales local activează și în diferite comisii de specialitate din cadrul Consiliului, iar această muncă nu se plătește.

ANGELA MUNTEANU POJOGA, CONSILIER MUNICIPAL, FRACȚIUNEA PAS: „Personal, dacă aș face un calcul, cam cât timp mă implic în activitatea Primăriei, sau în rezolvarea problemelor cetățenilor, cred că ar fi patru zile în săptămână. Și toată această activitate este achitată cu acest salariu, cu această indemnizație, nu este salariu, care se calculează în funcție de numărul de ședințe”.

Faptul că salariile lor au fost făcute publice, i-a indignat pe unii consilieri, printre care și Vasile Grădinaru, de la Fracțiunea PAS. Acesta spune că salariul lui, făcut public, face parte din datele cu caracter personal, iar suma prezentată nu este adevărată. Consilierul a cerut dezmințiri publice din partea primarului Ion Ceban și a Alionei Mandati, consiliera Platformei DA, care a prezidat ședința forului municipal.

„Doamna Președinte, mă deranjează că sunt niște falsuri din partea dumneavoastră, care au fost lansate de către Ceban, iar dumneavoastră le-ați preluat și desfășurat. Eu consider că nu este un fals. Dacă dumneavoastră considerați că este un fals, vă rog prezentați public informația care este salariul dumneavoastră”.

Consiliul Municipal Chișinău are 51 de membri, reprezentanți ai diferitor formațiuni politice ori care au candidat independent.

REPORTERĂ: MARIANA BUCIUCEANU
IMAGINI: OLEG COZLOV

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram