/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Ce spun membrii Consiliului Suprem de Securitate, după prima ședință din acest an prezidată de Maia Sandu

missing
26 ianuarie 2021, ora 21:39

Discurs dur la prima ședință a Consiliului Suprem de Securitate. Maia Sandu le-a făcut din deget mai multor șefi, care stau în fruntea instituțiilor ce asigură securitatea statului. Președinta s-a arătat indignată că unele organe de drept și instituții continuă să fie controlate de grupări corupte, iar cele mai răsunătoare și de rezonanță dosare continuă să adune praf pe rafturi. Mai mult, aceasta le-a sugerat conducătorilor instituțiilor de care depinde reforma justiției și combaterea corupției, dar care sunt prinși în mrejele schemelor corupte, să-și depună mandatul.

MAIA SANDU, PREȘEDINTA REPUBLICII MOLDOVA: „Cetățenii plătesc salarii mari angajaților acestor instituții, în timp ce corupția crește și înflorește. Noi nu reușim să ducem nici contul schemelor de corupție despre care auzim. Presa abundă despre aceste istorii de corupție”.

La fel, Maia Sandu a precizat că este foarte greu să ajuți cetățenii și să ridici economia, atunci când bugetul de stat este furat permanent prin scheme din sistemul bancar, prin scheme la achiziții publice și atunci când nu se face nimic pentru a opri contrabanda şi evaziunea fiscală.

De asemenea, președinta a ținut să le comunice șefilor instituțiilor de stat adunați în ședință, că niciun dosar pe marea corupție nu a fost dus până la capăt.

MAIA SANDU, PREȘEDINTA REPUBLICII MOLDOVA: „Atunci când se fură un miliard, când prin țară se spală zeci de miliarde de dolari, funcționarii iau mită rămân nepedepsiți este foarte greu să convingi investitorii să investească în țara asta”.

Președinta a ținut să le spună conducătorilor instituțiilor care asigură securitatea statului că au toate instrumentele necesare, pentru ca sistemul să înceapă să funcționeze. Mai mult, acesta le-a sugerat conducătorilor instituțiilor de care depinde reforma justiției și combaterea corupției, dar care sunt prinși în mrejele schemelor corupte, să-și depună mandatul. Vorbind despre componența nouă a acestui Consiliu, ea a menționat că are dubii în privința unor delegați, reprezentanți ai anumitor instituții, și își rezervă dreptul să nu-i invite la anumite discuții.

MAIA SANDU, PREȘEDINTA REPUBLICII MOLDOVA: „Să nu încercați să împiedicați lucrurile în continuare. Sistemul care a permis perpetuarea corupției nu va mai ține. Dacă nu o să opriți corupția, oamenii vor ieși în stradă. Sunt mirată că nu faceți legătura dintre acțiune și inacțiunea între instituțiile pe care le conduceți și dramele pe care le trăiesc cetățenii”.

Ulterior, discuțiile au fost cu ușile închise, iar presa nu a avut acces nici măcar pe holurile Președinției. Între timp, directorul Centrului Național Anticorupție, pentru care Maia Sandu a avut chiar o adresare în cadrul discursului, sugerându-i că nu aduce lumină în dosarele ce țin de achizițiile publice frauduloase, a precizat că instituția pe care o conduce va lua în calcul cele declarate de președintă.

RUSLAN FLOCEA, DIRECTOR CNA: „Au fost trasate câteva mesaje. Instituția cu siguranță o să ia cont. În activitatea noastră noi ne conducem strict de cadrul legal. Alte comentarii nu am de menționat”.

ALEXANDRU ESAULENCO, DIRECTOR SIS: „În legătură cu discursul critic și în adresa instituției dvs. Cu ce răspuns veniți? A fost o solicitare și nu o critică. A fost un apel constructiv. Nu am auzit critică direct în adresa instituției pe care o conduc. – Credeți că faceți față acestei funcții? Instituția a activează într-un regim foarte greu. Nu avem competențe legale să acționăm așa cum trebuie. Vă asigură că am făcut față unor provocări”.

PAVEL VOICU, MINISTRU MAI: „Vă meritați această funcție? Eu și angajații merită toată lauda pentru activitatea anului 2020. În anul 2020 chiar am destructurat mai multe scheme pe interior. Noi ne curățim. Colaboratori implicați în corupție, scheme de droguri”.

IGOR GROSU, DEPUTAT PAS: „Eu m-am adresat reprezentanților instituțiilor de drept cu un mesaj din partea deputaților. Deputații sunt cei care dau socoteala în fața alegătorilor. O să le cerem socoteala. Cum? O să pun întrebări incomode”.

Ieri, Maia Sandu a semnat Decretul prin care a numit noua componență a Consiliului Suprem de Securitate. Chiar și așa, acest lucru nu s-a lăsat fără critici. Astăzi ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi s-a arătat nemulțumit de faptul că din Consiliu nu face parte instituția pe care o conduce. Iar liderul democraților, Pavel Filip, s-a arătat nedumerit de faptul că printre membrii autorității se numără și deputați. Ieri, și fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a venit cu un comentariu prin care s-a arătat indignat de faptul că din componența nouă a CSS fac parte și reprezentanți ai ONG-urilor, care ar prezenta un pericol la adresa securității statului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram