‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
11.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața mondială agricolă: Vineri, prețurile au scăzut brusc

Piața mondială agricolă: Vineri, prețurile au scăzut brusc

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Volatilitatea sporită este încă observată pe piețe: prețurile de ieri au revenit după o puternică reducere înregistrată vinerea trecută. Activitatea fondurilor financiare determină modificările de preț, deoarece activitatea fizică rămâne neregulată.

Potrivit Agritel, reducerea recentă a prețurilor a determinat Algeria să anunțe o licitație pentru livrările din martie. Linia va fi opțională, dar analizând nivelurile actuale ale prețurilor, Franța și Argentina pot obține cea mai mare parte a licitației.

În plus, trebuie menționată achiziționarea de către Taiwan a 85 de mii de tone de grâu din Statele Unite. În regiunea Mării Negre, temperaturile au crescut semnificativ, ceea ce a dus la topirea zăpezii în multe locuri și, în cazul unei alte reduceri de temperatură, culturile vor fi neprotejate.

Există interesul consumatorilor pe piață pentru noua recoltă de orz furajer. În prezent, prețurile pentru această cultură sunt mai mari decât cele pentru grâu, ceea ce este destul de neobișnuit. Acest lucru se datorează în principal achizițiilor în vrac din partea Chinei.

Piața Europeană

Până la 24 ianuarie, Uniunea Europeană a importat 3,91 milioane de tone de rapiță față de 4,11 milioane de tone anul trecut. Atenție, atunci când se compară datele, trebuie avut în vedere faptul că UE a exclus Marea Britanie din statistici de la 1 ianuarie 2021.

Cotații Euronext grâu, porumb, rapiță (26.01.2021)

Ministerul Agriculturii din Ucraina a decis să limiteze exportul de porumb la 24 de milioane de tone în sezonul actual. Se așteaptă ca această cotă să nu modifice volumul exporturilor, care este estimat la 23-24 de milioane de tone.

‹ adv ›

Prețurile pentru rapiță au început să crească ieri (+4,5%). Prețurile uleiului de palmier au crescut și ele, în ciuda scăderii exporturilor. Dolarul se ridică ușor față de euro și s-a tranzacționat la 1.2130 în această dimineață. Rubla a rămas la 75,60. Petrolul (WTI) este stabil și se tranzacționează la 52,60 dolari pe baril la New York.

Piața SUA

Prețurile pentru toate culturile tranzacționate la bursa din Chicago și-au revenit ieri după scăderea înregistrată vinerea trecută. În prezent, prețurile sunt cel mai influențate de activitățile fondurilor financiare și de potențialul de profit.

Cotații grâu, porumb, soia CME (26.01.2021)

Exporturile de porumb și soia din SUA continuă să crească, potrivit ultimelor date publicate. Precipitațiile recente din Argentina au redus ușor deficitul de umiditate. În plus, activitățile din porturi se reiau după greve recente care au dus la penalizări.

‹ adv ›

Cererea chineză rămâne un factor cheie al dinamicii viitoare a prețurilor. În acest sens, creșterea numărului de cazuri Covid-19 în China ridică îngrijorări. Estimările culturilor de grâu din Kansas se înrăutățesc, doar 43% din culturi fiind clasificate ca bune-excelente până în prezent, în creștere față de 46% luna trecută.

Piața Regiunii Mării Negre

La cererea industriei zootehnice, autoritățile ucrainene au fost de acord cu ideea încheierii unui memorandum privind exportul de porumb. În timp ce oficialii sectorului zootehnic au cerut un plafon la exportul de porumb de 22 de milioane de tone, autoritățile au oferit exportatorilor opțiunea de a expedia 24 de milioane de tone.

Această cifră este în concordanță cu obiectivul de export al USDA pentru Ucraina. Până în prezent, au fost exportate peste 10,5 milioane de tone, China fiind principala direcție a exporturilor ucrainene, înaintea UE.

Schimbările pe piața mondială agricolă din săptămâna trecută, disponibile pe acest link.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›