image
Sursa foto: GettyImages

Peste 4.000 de femei din Republica Moldova suferă de cancer de col uterin

Statitstici alarmante făcute publice de Ministerul Sănătății, în contextul lansării campaniei dedicate prevenirii cancerului de col uterin. În prezent, în Republica Moldova sunt la evidență 4182 paciente afectate de cancer al colului uterin, ceea ce constuie 227, 1 la 100 mii populație feminină. Anual sunt înregistrate în jur de 300 cazuri noi.

Totodată, 47 la sută sunt cazuri depistate în stadiul precoce (stadiul I și II), pacientele urmând tratament specific. Vârsta femeilor la care cancerul de col uterin este depistat cel mai des este de la 40-45 de ani și de la 50-60 de ani. Cu regret, anual, din cauza acestei maladii decedează în jur de 160 femei.

Pe parcursul Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin vor fi organizate mai multe acțiuni de informare și sensibilizare publică, pentru a chema femeile să efectueze regulat testul citologic de prevenție și să-și păstreze sănătatea.

Cancerul de col uterin este cancerul care poate fi prevenit în proporție de 80 la sută. Aceasta este una din maladiile la femei, care poate fi prevenită ușor prin vaccinare contra Virusului Papillomei Umane (HPV) în adolescență și testul citologic, efectuat o dată la 3 ani, în perioada 25-61 de ani, gratuit la medicul de familie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: