Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
25.01.2021

Uniunea Europeană și-a exprimat suportul pentru Republica Moldova în procesul de vaccinare anti-COVID-19

Uniunea Europeană și-a exprimat suportul pentru Republica Moldova în procesul de vaccinare anti-COVID-19

Accesul Republicii Moldova la vaccinul anti-COVID-19, implementarea Planului Național de Imunizare anti-COVID-19, aspectele logistice privind  procedura de achiziție și autorizare a vaccinului și alte subiecte relevante, au fost discutate astăzi de către reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Comisiei Europene, delegației UE în Republica Moldova, Cartierului General și Biroului de țară al OMS, reprezentanții UNICEF, MAEIE și președinției RM, în cadrul unei ședințe în format de video-conferință.

Secretarul de stat al MSMPS, Tatiana Zatîc a prezentat măsurile întreprinse de minister pentru asigurarea țării cu vaccin anti-COVID-19 și a menționat că Republica Moldova este pregătită să recepționeze dozele de vaccin. În acest sens, a fost aprobat Planul Național de imunizare anti-COVID-19, a fost definitivat procesul de distribuție logistică la nivel national și regional, fiind stabilite punctele de vaccinare și categoriile de persoane care vor fi vaccinate prioritar, există condiții adecvate de stocare a vaccinului la temperaturi de – 70°C și – 20°C și sunt reglementate toate procedurile de autorizare și import ale vaccinului.

La rândul lor, reprezentanții Comisiei Europene și-au exprimat deschiderea spre o colaborare ulterioară și au dat asigurări că vor susține țară noastră în procesul de asigurare cu vaccin anti-COVID-19.

Menționăm că Republica Moldova va beneficia de vaccin anti-COVID-19 prin intermediul platformei COVAX, care va acoperi 20% din populație, cât și prin procurări și donațiile care vor fi recepționate, astfel fiind asigurată cu vaccin încă 50% din populație. Totodată, România a anunțat despre intenția de a acorda cu titlu gratuit Republicii Moldova 200 de mii doze de vaccin anti-Covid.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus