Leul moldovenesc s-a depreciat față de toate cele 10 valute de referință: Explicația economistului Veaceslav Ioniță

În săptămâna 18-24 ianuarie 2021, leul moldovenesc a înregistrat o depreciere ușoară (-0,5%) față de toate cele 10 valute din IVM-10. Cel mai mult s-a depreciat față de dolar și valutele din regiune ale țărilor non-UE, potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță.

Foto: UNIMEDIA

Leul rămâne depreciat față de 8 valute din IVM-10 și este mai puternic față de două valute euro (+0,3%) și leul românesc (+0,2%).

Economistul susține că această depreciere ușoară are trei explicații:

  • Aprecierea dolarului față de euro pe plan internațional;
  • Cel mai probabil oferta slabă de valută, din partea persoanelor fizice pe piața valutară internă, ceea ce a condus la apariția unui mic deficit valutar și deprecierea leului moldovenesc;
  • Decizia BNM de a nu interveni, deoarece nu este cazul.
    1 / Sursa:ionita.md

„Pe termen mediu, leul va continua să oscileze între evoluția valutelor țărilor dezvoltate și a valutelor din regiune, având un curs de referință stabil față de principalele valute ale partenerilor noștri comerciali.

BNM în caz de necesitate poate interveni în orice moment pentru a nu permite aprecieri/deprecieri bruște ale leului moldovenesc, dar la moment nu sunt careva motive de intervenție a BNM”, a scris expertul economic pe blogul său.


Pub