„Dorința” copiilor cu dizabilități din orașul Călărași

În Republica Moldova, 1,6% din totalul copiilor au o formă de dizabilitate. Asta înseamnă aproape 11 000 de minori care au nevoie de servicii profesioniste de reabilitare, recuperare și incluziune în rândul semenilor lor. Numai în raionul Călărași sunt înregistrați peste 300 de copii cu dizabilități. În acest context, este vitală existența și funcționarea unor servicii care să-i ajute să-și dezvolte potențialul maxim. 

Un asemenea loc am descoperit în orașul Călărași, pe una dintre străzile ferite de aglomerația cotidiană. Într-o curte mare și o casă încăpătoare se desfășoară activitățile centrului de zi fondat de A.O Asociația de Sprijin a copiilor și tinerilor cu dizabilități „Dorința”. 

Părinții cer ajutor

Această organizație are 18 ani de activitate, o multitudine de proiecte implementate și rămâne, în continuare, singura din raion care prestează servicii pentru copiii cu dizabilități. Fiecare cameră din sediul centrului este amenajată într-un mod cât mai atrăgător pentru cei mici. La tot pasul găsești felurite jucării, materiale didactice, obiecte de diferite forme, culori și texturi. „Practic, toate activitățile noastre de abilitare și dezvoltare a copiilor se desfășoară prin joc”, explică Liliana Leahu, logopeda centrului. 

Enlarge

DSC08154-scaled
Liliana Leahu, logopeda centrului, în timpul ședinței de terapie cu Anișoara

Tot printr-un joc o atrage pe Anișoara, o fetiță de 6-7 ani, într-o activitate care să o ajute să-și dezvolte abilitățile cognitive. Totul începe cu niște exerciții de respirație. Fiecare rezultat al Anișoarei este însoțit de un „bravo!” convingător și aplauze din partea Lilianei. Cele două se înțeleg de minune și este evident că se cunosc de mult timp. Având o istorie de aproape 20 de ani, centrul asociației obștești „Dorința” este cunoscut în regiune. Astfel, chiar părinții sunt cei care bat la ușa centrului și cer ajutor. Prima etapă este evaluarea inițială pe care specialiștii o fac minorilor. În urma evaluării, este creat un plan terapeutic individual.

Enlarge

DSC08180-scaled
Anișoara face exerciții de respirație

Când Anișoara obosește și nu mai este la fel de atentă la activitate, Liliana o lasă să se joace puțin. „Trebuie să acționăm în funcție de starea și preferința copilului. Când copilul obosește trebuie să-i oferim timp pentru odihnă. De exemplu, avem o fetiță care întotdeauna când vine la noi doarme vreo jumătate de oră și apoi este  dispusă să participe la activități. Trebuie să găsim acea cheiță pentru fiecare dintre beneficiarii noștri”, explică Liliana. 

„Trebuie să știm cât putem cere de la un copil”

A.O. ,,Dorința” oferă servicii complexe copiilor cu dizabilități severe și accentuate din localitățile r. Călărași. După un grafic prestabilit, beneficiarii sunt aduși la sediul centrului cu transportul asociației, ceea ce reprezintă un mare ajutor pentru părinți. „Dispunem de două unități de transport adaptate persoanelor cu dizabilități. Astfel, copiii sunt aduși la centru, de câteva ori pe săptămână, în mod organizat pentru activități. Tot noi îi ducem acasă”, explică Rodica Stratan, directoare executivă AO „Dorința”.

Astfel, zilnic, copiii fac kinetoterapie, logopedie, terapie ocupațională, psihologică și cognitivă. Printre beneficiarii centrului se numără și Nadia, o adolescentă în vârstă de 13 ani, care are un loc preferat: balconul casei. „De obicei, noi facem toate activitățile acolo, se vede că se simte bine într-un spațiu care este luminos. Contemplează tot timpul peisajul…”, explică Maria Corpacean, terapeută ocupațională. „Cu mulți dintre beneficiarii noștri lucrăm anume la dobândirea unor capacități de autodeservire. Formele de dizabilitate sunt destul de grave și pentru noi este important ca ei să învețe niște acțiuni simple de autoîngrijire. Să se spele, să meargă la baie, să mănânce singuri, să se îmbrace”, lămurește Maria Corpacean, care face parte din echipa de specialiști a centrului de zi „Dorința” de foarte mulți ani. 

Enlarge

DSC08588-scaled
Nadia este printre adolescenții care vin regulat la centrul „Dorința”

„De exemplu, cu Nadia am reușit să obținem mai multe rezultate foarte importante în dezvoltarea sa. Ea reușește acum să ducă lingura cu mâncare la gură. Când a venit prima dată la centru, îi era teamă de scări, le urca pe brânci. Acum urcă pe scări fără să-i fie teamă. Aceste succese se datorează unei colaborări frumoase cu părinții. Dacă părinții lucrează cu copiii și acasă și pun în practică aceleași metode pe care le punem și noi, cu siguranță vom obține rezultate. Desigur, trebuie să știm cât putem cere de la un copil și care este potențialul său maxim de dezvoltare”, adaugă terapeuta. 

Cererea pentru serviciile oferite de AO „Dorința” este mare

Centrul de zi pentru copii „Dorința” dispune și de o sală spațioasă, dotată corespunzător pentru exerciții fizice și ședințe de kinetoterapie. Alexandru are 8 ani și se numără printre beneficiarii care are nevoie constant de aceste servicii. „Facem masaj, gimnastică, exerciții la minge. Lucrez cu atenție și grijă, întrucât anumite mișcări i-ar putea face mai mult rău”, explică Mariana Calancea, kinetoterapeuta centrului.

Enlarge

DSC08302-scaled
Alexandru face exerciții pentru dezvoltarea motricității fine

Mai târziu, angajatele centrului îl aranjează într-un scaun special care îl ajută pe Alexandru să stea într-o postură corectă. „Măcar 30 de minute e bine să stea așa, pentru ca membrele să fie poziționate cât de cât corect. În plus, așa putem face și câteva exerciții simple de dezvoltare a motricității fine”, explică Maria Corpacean. „El înțelege foarte bine lumea din jurul său. Are un spirit de observație bun, ne recunoaște după sunetul pașilor, să știți!”, adaugă aceasta.

Enlarge

DSC08272-scaled
Alexandru este așezat pe un scaun special care îl ajută să-și mențină o poziție corectă a corpului

Cererea pentru serviciile oferite de AO „Dorința” este foarte mare, iar personalul administrativ încearcă să identifice noi și noi oportunități pentru a asigura continuitatea activității centrului de zi. 

„Datorită acestui grant, ne-am continuat activitatea”

AO „Dorința” a beneficiat de un grant în valoare de 46000 de Euro din partea Uniunii Europene prin intermediul Fundației Soros Moldova pentru implementarea proiectului „Servicii specializate pentru copii cu dizabilități la domiciliu și în cadrul centrului de zi.”

„Am reușit să facem foarte multe datorită acestui sprijin financiar. Am putut să asigurăm salariile specialiștilor, fără de care nu am putea activa. În cadrul proiectului am organizat seminare și mese rotunde la care au participat asistenții sociali, părinții, cadrele didactice de sprijin din școli și grădinițe. Am discutat și am încercat să identificăm oportunități pentru o integrare reușită a copiilor și tinerilor cu dizabilități din raion, cu scopul ca ei să devină membri independenți ai societății”, afirmă Rodica Stratan, directoarea executivă AO „Dorința”.

Cu ajutorul aceluiași grant european, a fost posibilă întreținerea și reparația celor două unități de transport de care dispune AO „Dorința”, dar și întreținerea sediului centrului. „Am dotat cu mobilier spațiile destinate activităților cu copiii. Este vorba despre mese, scaune, laptopuri pentru specialiști, materiale didactice importante pentru activitățile cu cei mici. Au fost procurate 8 tablete pentru copiii care trebuie să facă lecții online, dar nu au acasă dispozitive digitale pentru acest lucru. Ne propunem să procurăm un televizor smart tot pentru activitățile cu copiii. În plus, în contextul pandemiei, acest grant a fost foarte util, pentru că am reușit să ne luăm toate măsurile de siguranță. Am cumpărat lămpi bactericide, echipament de protecție pentru angajații centrului, produse igienice și dezinfectante”, adaugă Rodica Stratan.

Toți au nevoie de dragoste, în egală măsură

52 de copii cu dizabilități severe din raionul Călărași se bucură de serviciile organizației. „Fiecare dintre ei trebuie abordat individual, dar există un singur lucru de care au nevoie cu toții, în egală măsură: dragoste”, spune psihopedagoga Svetlana Chitoroagă. „Un copil trebuie să fie înconjurat de alți copii, să participe la activități interactive, să comunice și să primească multă atenție. Trebuie să cerem de la copil atât cât el poate, nu cât vrem sau ne așteptăm noi”, adaugă Svetlana. „Și să nu uităm de jocul și distracția de care fiecare copil are nevoie. Să vedeți cum, după activități adunăm toți copiii, punem muzică, dansăm, râdem. Tare le place asta”, spune psihopedagoga. 

Acest articol este publicat în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.