Managementul furiei. Ce să faci când nu poți să-ți controlezi emoțiile

Emoțiile sunt cele care ne fac oameni. Dar uneori manifestarea sentimentelor este complet inadecvată, perturbă gândirea și duce la greșeli. Psihologii susțin că furia este o moștenire de la predecesorii noștri. Agresiunea într-o formă sau alta este inerentă tuturor animalelor, chiar și unui hamster drăgălaș. Să te enervezi în fața unei situații pe care tu o consideri nedreaptă sau o insultă – ce ar putea fi mai natural? Problema nu este că trăim acest sentiment, problema este modul în care îl exprimăm.

În ultimele două zile un subiect mult discutat pe rețelele de socializare este mesajul furios al primarului de Chișinău Ion Ceban către vloggerul Andrei Bolocan, producătorul emisiunii „Lumina”, în care îl amenință că „îi va socoti dinții” atunci când îl va întâlni. 

Ce s-a întâmplat 

Reacția primarului vine după ce Andrei Bolocan a spus într-un că soția primarului  – Tatiana, lucrează în holdingul de presă al deputatului socialist Corneliu Furculiță. De asemenea, vloggerul a spus că, în timp ce a îndemnat chișinăuienii să marcheze sărbătorile de Crăciun într-un cerc restrâns, primarul și-a luat familia și a plecat la Moscova, iar la scurt timp – în vacanță, în Egipt. 

Ce spune psihologul 

„Furia este parte din noi. E una din emoțiile de bază și ea se manifestă pentru că noi simțim că cineva ne încalcă propriile granițe. Noi suntem ca niște căsuțe, care au un gard în jur și atunci când cineva trece de acest hotar, normal că noi intrăm în furie”, explică psihologa Ana Niculăeș. În situațiile figurilor publice, spune specialista, este vorba despre abilitatea de gestionare a furiei sau, cel puțin, despre abilitatea de comunicare. 

Potrivit Anei Niculăeș, această situație de conflict putea fi de soluționat dacă erau urmați trei trei pași: Pasul 1. Cel care s-a simțit vizat trebuia să-și descrie starea și să declare: „am resimțit furie, nedreptate, umilire. Emoțiile mele au fost rănite prin…” și să prezinte argumente. Pasul 2. Avea să urmeze o descriere a rugăminții: „rugămintea mea este pe viitor să nu mai faci așa sau simt nevoia să-mi oferi scuze publice”. Pasul 3. Situația de conflict era depășită. 

5 pași pentru controlarea furiei

Există două motive pentru a-ți exprima corect furia. În primul rând, scandalurile constante strică relațiile cu oamenii: pentru a nu rămâne fără prieteni și muncă, ar trebui să înveți cum să „arunci” emoțiile pentru a nu jigni pe nimeni. În al doilea rând, și acest lucru este deja confirmat de cercetările oamenilor de știință, oamenii furioși sunt mai predispuși decât persoanele calme să facă un atac de cord la o vârstă fragedă. Acest lucru este valabil mai ales pentru bărbați.

Pasul 1. Recunoaște că ești furios. Odată ce recunoaștem emoția, luăm controlul asupra ei. În caz contrar, emoția te va controla pe tine.

Pasul 2. Oprește-te timp de 10 secunde! Respiră adânc. Această metodă simplă te va ajuta la ameliorarea tensiunii și la refacerea respirației. Furia are capacitatea de a crește. Și dacă nu este oprită la etapa inițială de „iritare”, va fi foarte greu să o faci mai târziu. Ca urmare a „opririi”, veți obține timp prețios pentru a lua decizia corectă în situația actuală.

Pasul 3. Pune-te în pielea celui care te-a supărat. Încearcă să-i înțelegi sincer atitudinea și comportamentul. 

Pasul 4. Acum gândește-te la cea mai bună soluție pentru această situație. Pune-ți întrebarea: Care este cea mai bună decizie și acțiune acum? Ce rezultat vreau să obțin cu această reacție?

Pasul 5. Sugerează o soluție sau ia o măsură. Fii cât mai conștient de moment. Nu cădea în posibile provocări și atacuri emoționale în direcția ta. Tu ai luat furia sub control și acum trebuie să o ții sub control. Vorbește calm și încrezător: aceasta îți va consolida controlul asupra furiei și va reduce din furia interlocutorului

Dacă nu ajută cei 5 pași descriși mai sus, psihologii vin cu recomandări practice:

Țipătul

Țipătul este un mecanism biologic natural care îți permite să „arunci” emoțiile negative și să-ți reglezi tensiunea. Poți să strigi în mașină sau acasă, cu voce tare sau în pernă. Încearcă să urmărești un meci sportiv. Sau să strigi cu muzică – ultimele cercetări arată că stilurile heavy metal, punk și hard rock pot calma și neutraliza furia și stările proaste. Specialiștii spun că trebuie să fii pregătit pentru faptul că, după țipat, reacția se poate transforma în râs incontrolabil.

Exerciții fizice

De exemplu, bate o pernă. Cu pumnii, picioarele, racheta de tenis – orice îți place. Poți să iei  o pernă specială durabilă specială pentru asta. Dacă este posibil, ia-ți cinci minute pentru a face mișcare sau a dansa. Un exercițiu scurt și ușor poate ajuta la ameliorarea stresului, la calmare și la îmbunătățirea stării de spirit.

Scrie o scrisoare

Psihologii cred că este util să ne exprimăm furia și resentimentele pe hârtie sau pe un document din computer. Acesta este un alt mod de a arunca ceea ce s-a acumulat în interior. Încearcă să scrii o scrisoare cuiva care te-a înfuriat sau jignit. Nu trebuie să te concentrezi pe scrierea unui text coerent și frumos: scrie orice crezi și simți. Apoi fișierul poate fi șters, iar scrisoarea pe hârtie poate fi ruptă sau arsă. Sau, dacă dorești, editează textul și trimite-l destinatarului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.