16:36:58 23.04.2024
Stiri

„Excursie” prin viața maestrului Nicolae Botgros, născut pe 25 ianuarie: „Copilăria a fost foarte grea...”

Actualitate 25.01.2021 09:38 Vizualizări4044 Autor: Ziarul National
„Excursie” prin viața maestrului Nicolae Botgros, născut pe 25 ianuarie: „Copilăria a fost foarte grea...”


S-a întâmplat în 25 ianuarie1953: S-a născut Nicolae Botgros, dirijor din Republica Moldova.

Nicolae Botgros s-a născut în satul Badicu-Vechi, raionul Cahul, într-o familie de lăutari.

Nicolae este fiul lăutarului Dumitru Botgros „cel strașnic". Acesta și-a învățat copiii că trebuie să muncească, dacă vor să aibă ce mânca a doua zi.

Nicolae și cei doi frați au învățat să cânte la câte un instrument, pentru că la nevoie să poată încropi un taraf de nuntă sau orchestră pentru baluri. Repertoriul era bogat, de la „Hora în două părți" la creații de cafe-concert și chiar lucrări clasice.

Nicolae a învățat melodiile la ureche, iar un timp se culca și se trezea cu sunetul de tobă. Asculta cu luare-aminte tot ce cânta tata pe la petreceri. A învățat singur să bată toba și-i era tare ciudă pe darabana care era mai mare ca el.

La șapte ani s-a dus la Școala de muzică din Cahul. Împreună cu badea Vasile s-a întors în primăvară acasă, căci nu ajungeau bani pentru întreținerea celor doi frați.

Mama lui Nicolae a visat întotdeauna ca băieții și fetele să facă studii, voia să-i vadă oameni mari. La școală, profesorii erau extrem de indulgenți cu frații Botgros, care veneau la lecții: luni, marți, miercuri și joi, căci sfârșitul de săptămână era rezervat nunților și petrecerilor.

Uneori, se întâmpla ca Nicolae să adoarmă cu capul pe bancă după nopțile de nesomn și oboseală.

„Copilăria a fost foarte grea, își amintește Nicolae Botgros. Eram un copil muncit. Când trebuia să cântăm la nuntă, gospodarii veneau și ne luau cu căruța, dar nu ne aduceau și înapoi. Ne întorceam pe jos, pe frig și ploaie. Totuși, eram fericit, fiindcă te lua lumea în seamă, muzicantul era un om aparte - un fel de magician care adună în jurul său oamenii. Voiam să scap de tobă și uite așa am deprins singur vioara. Tata spunea tuturor că o să mă fac artist!" .

Chiar dacă se cânta în familie, nici nu se punea problema de bogăție materială. Iarna, pentru că nu ajungeau banii pentru toți copiii, micuții purtau „valnicii" (pâslele) cu rândul, iar când dădeau gerurile mari, își puneau în cizme și câte un strat de paie. Mai târziu, cu banii de la mama (25 de ruble, primite pe ascuns), Nicolae Botgros a ajuns la Soroca, la Școala de iluminare culturală. Aici pentru prima dată a asistat la un concert de-al „Lăutarilor". A rămas vrăjit de orchestra și nici nu bănuia că avea să i se dedice mai târziu.

Tot la Soroca s-a îndrăgostit lulea de Lidia Bejenaru, care avea să-i devină soție. S-au luat devreme, aveau câte 19 ani. La nunta lor au cântat cei mai vestiți lăutari ai vremii. Soarta comună, ambii venind din familii numeroase, i-a făcut să împartă bucuriile și necazul.

Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocârlia" de la Edineț. În 1973 se mută la Chișinău și este violonist în Orchestra „Mugurel" a Filarmonicii. Orchestra Națională de muzică populară „Lăutarii" a fost fondată în anul 1970, în cadrul Filamornicii de Stat din R.S.S. Moldovenească, de binecunoscutul interpret Nicolae Sulac, dirijori fiind compozitorul și violonistul Mircea Oțel, apoi trompetistul Gheorghe Usaci. Considerat un „magician al viorii", maestrul Nicolae Botgros a fost numit în 1978 la conducerea Orchestrei Populare „Lăutarii".

Un geniu al viorii, Nicolae Botgros a dus faima muzicii populare în zeci de țări europene, dar și în Statele Unite ale Americii, Australia, Noua Zeelandă, precum și în toate țările din spațiul ex-sovietic. În 2020, formația „Lăutarii" și-a aniversat 40 de ani de activitate artistică.

De-a lungul anilor, Nicolae Botgros a reușit să înregistreze doar 2 albume pentru sine și aceasta pe lângă sutele și chiar miile de materiale muzicale înregistrate cu interpreții de muzică populară. O valoare culturală, a dus faima orchestrei „Lăutarii" nu doar peste țări, ci și peste ani, fiind declarat dirijorul celei mai bune orchestre de muzică populară din întreg arealul românesc în anul 2002.

Cei mai de seamă artiști ai muzicii populare au cântat cel puțin o dată cu Orchestra „Lăutarii" condusă de maestrul Botgros, printre care se pot enumera Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Dinu Iancu Sălăjan, Zinaida Julea, Ștefan Bănică Jr. și mulți alții.

Text de Nicolae Uzskai


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md