Linkuri accesibilitate

UE decide să nu impună noi sancțiuni Rusiei... deocamdată


Miniștrii de externe ai Uniunii Europene reuniți luni la Bruxelles pentru a decide, printre altele, un răspuns comun în urma arestării abuzive, în Moscova, a dizidentului abia întors de la tratament din Germania Aleksei Navalnîi, au decis în această seară că nu este momentul să impună noi sancțiuni Rusiei.

Asta, în ciuda insistențelor țărilor baltice. Miniștrii de externe din Letonia, Estonia și Lituania au fost, ca de obicei, cei mai porniți și doritori ca sancțiunile impuse Rusiei să fie cât mai usturătoare, mai ales în urma violențelor polițienești din weekend împotriva manifestanților din Moscova și alte orașe, care s-au încheiat cu peste o mie de arestări.

Ministrul lituanian, Gabrielius Landsbergis, a spus că cei 27 "trebuie să trimită un mesaj foarte clar că o asemenea atitudine este inacceptabilă."

Cu toate astea, așa cum a precizat-o ministrul german, Heiko Maas, Consiliul de miniștri de externe ai UE au hotărât să aștepte decizia tribunalului din Moscova care luna viitoare va decide dacă să îl elibereze pe Navalnîi sau să îl mențină în detenție.

Odată ce a impus sancțiuni Rusiei și multor oficiali și întreprinderi, încă din 2014, de la ocuparea Crimeii, sancțiuni similare cu cele impuse de SUA, chiar dacă nu se întretaie întru totul în privința listelor de nume, UE se regăsește în situația în care trebuie acum să lărgească cercul aplicării lor.

Deși sancțiunile au atins și colaboratori apropiați ai lui Putin, precum fidelul purtător de cuvânt al acestuia, Dmitri Peskov, până acum Putin însuși rămâne neatins de sancțiuni.

Asta în ciuda revelațiilor recente ale lui Navalnîi însuși în legătură cu palatul faraonic pe care Putin pare a și-l construi cu fonduri de proveniență incertă.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a anunțat că va merge săptămâna viitoare la Moscova pentru a cere eliberarea lui Navalnîi și a celorlalți manifestanți.

Decizia finală în legătură cu eventualele noi sancțiuni ale UE va fi luată cel mai sigur printr-o înțelegere comună între Germania și Franța, care vor ține cont și de aceea că Rusia este cel mai mare furnizor de gaz al multor țări din UE.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG