În aceste zile marcăm Săptămâna comemorării victimelor Holocaustului. Care este programul evenimentelor

Selection_on_the_ramp_at_Auschwitz-Birkenau_1944_Auschwitz_Album_1c-770×515

În perioada 25 ianuarie-31 ianuarie 2021 autoritățile moldovene, împreună cu Comunitatea evreiască din Republica Moldova, organizează un șir de evenimente dedicate „Săptămânii Memoriei Holocaustului”. Acțiunile au drept scop sensibilizarea tinerilor față de prejudecăți și nedreptate, promovarea toleranței interetnice în societatea multiculturală și combaterea rasismului, antisemitismului și altor forme de intoleranță.

Republica Moldova marchează anual, la data de 27 ianuarie, Ziua comemorării victimelor Holocaustului.

Holocaust este utilizat pentru a descrie uciderea a aproximativ șase milioane de evrei, de toate vârstele, majoritatea din Europa, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești”. Programul de exterminare a evreilor a fost plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler.

În vara anului 1941 pe teritoriul actual al Republicii Moldova existau 49 de lagăre de concentrare şi ghetouri, iar în regiunea transnistreană – 189.

Cele mai mari lagăre din Moldova se aflau în satele Vertuljeni – 23 000 de oameni, în Secureni – 20 000 de oameni, în Edineţ – 13 000 de oameni, dar şi în Chişinău. Lagărul din capitală se afla nu departe de sediul actual al Băncii Naţionale a Moldovei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente