(foto) Cum au omagiat studenții Universității Tehnice a Moldovei Ziua Internațională a Scrisului de Mână

8-5-1030×773

Alături de exponatele de artă ale caligrafilor medievali din colecțiile Bibliotecii Naționale și Agenției Naționale a Arhivelor, Expoziția „Arta scrisului de mână”, inaugurată pe 22 ianuarie în spațiul expozițional al Muzeului Cărții din cadrul Bibliotecii Naționale, a inclus și lucrări ale studenților Departamentului Design și Tehnologii Poligrafice, Facultatea Textile și Poligrafie, Universitatea Tehnică a Moldovei.

Admiratori ai artei scrisului de mână (sau ai scrisului frumos, provenind de la cuvintele grecești „calos” și „grafos”), studenții FTP-UTM au venit să spună prin lucrările lor „povestea” caligrafiei, auzită de la profesoara lor, lect. univ. Lucia ADASCALIȚA, care îi inspiră să creeze în acest domeniu fascinant și i-a însoțit la expoziție. „Povestea” spune că scrisul de mână face conexiunea între ochi, mână și creier, dezvoltând intelectul, iar realitatea ne arată că în Japonia, de exemplu, caligrafia este folosită și ca metodă de tratament și reabilitare a persoanelor în vârstă, restabilind mobilitatea mâinilor, degetelor. O artă, precum se vede, pe cât de frumoasă, pe atât de valoroasă, în toate timpurile.

Expoziția scoate în evidență și liantul pe care această artă o menține între generațiile de discipoli ai UTM. Lucrările studenților au fost expuse în vecinătatea celor mai apreciate opere caligrafice ale artistului plastic, graficianului, caligrafului Valeriu HERȚA – o „vecinătate” care subliniază sugestiv importanța caligrafiei în epoca contemporană, dar și interesul comun și sublim dintre generații pentru această artă. Am putea spune că participarea la expoziție este o continuare a dialogului dintre studenții FTP și artistul Valeriu HERȚA. Studiind pe timpuri arhitectura la UTM (promoția 1982), d-sa menține o strânsă legătură cu studenții Alma Mater, inclusiv cu cei de la Facultatea Textile și Poligrafie – una din puținele de la noi în care se studiază caligrafia.

Vizitatorii expoziției au ocazia să admire și instrumentele de scris utilizate odinioară pentru caligrafie. De altfel, și lucrările expuse de studenții FTP-UTM sunt însoțite de diverse instrumente specifice acestei meserii: pana, penița, călimara, care, la fel ca și scrisul, au cunoscut multiple modificări de-a lungul istoriei. Chiar dacă par niște vestigii ale trecutului, studenții au învățat în cadrul faimoaselor workshop-uri ținute la FTP de celebrul caligraf Alexandr KODÎMSKI, care deține o paletă extinsă de unelte ale scrisului, inclusiv exemplare confecționate manual, că, dacă îți urmezi pasiunea cu inima, transmiți emoții nu atât prin instrumentul pe care îl folosești, cât mai cu seamă prin produsul propriu-zis al acestuia – scrisul. E arta prin care ne putem exprima și lăsa amprenta propriilor trăiri lăuntrice.

Dedicată Zilei Internaționale a Scrisului de mână, instituită în 1977, la inițiativa Asociației producătorilor de instrumente de scris (Writing Instrument Manufacturers Association, WIMA), Expoziția reprezintă un eveniment profund educativ, care, potrivit directoarei Bibliotecii Naționale, Elenei PINTILEI, „ne amintește despre frumusețea și unicitatea scrisului de mână, care devine o raritate în epoca tehnologiilor informaționale”. Aici sunt etalate mostre ale scrierii glagolice, chirilice, greacă, latină, chineză, arabă, armeană și ebraică, manuscrise originale și facsimile din perioada secolelor XVI-XX, documente scrise pe pergament din epoca marilor domnitori Ștefan cel Mare, Petru Rareș, dar și manuscrise realizate în tihna chiliilor mănăstirești. Exponatele fac parte din circuitul de vizitare al Bibliotecii până în luna iunie 2020, în mod gratuit.


Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente